Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Λεφτά στον ...αέρα,σκουπίδια εδωπέρα!!!


Βλέποντας την κατάσταση με τα σκουπίδια στην Πάργα και την φιέστα με τα πυροτεχνήματα,(με τα λεφτά των οποίων θα εξασφαλιζόντουσαν κάποιες νέες θέσεις εργαζομένων στην καθαριότητα και η αγορά αρκετών κάδων για τους συνειδητοποιημένους τουρίστες που περιφέρονται με τα σκουπίδια στο χέρι ) αναρωτιόμαστε αν έχει δίκιο σε όσα αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α Α΄ βαθμού των Δήμων Ν. Πρέβεζας.
Η απαξίωση της διαχείρησης των σκουπιδιών από τον Δήμο θα οδηγήσει στους ιδιώτες με τους σύγχρονους σκλάβους και τα πανάκριβα τέλη για τους πολίτες.
Επιτέλους ας προωθηθεί ένα σχέδιο δημόσιας διαχείρησης των απορριμάτων ,όπου θα αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες των υπαρχόντων μέσων του Δήμου,η χρήση των χρημάτων των πυροτεχνημάτων για την καθαριότητα,όπου θα αυξάνονται τα έσοδα (με ανακύκλωση στην πηγή) και θα ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες (με κατάλληλη ενημέρωση).


Παραθέτουμε την

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α Α΄ βαθμού των Δήμων Ν. Πρέβεζας
Το Δ.Σ. των εργαζομένων στους ΟΤΑ του Ν. Πρέβεζας εκφράζει έντονη ανησυχία για όσα συμβαίνουν στην καθαριότητα. Η κατάσταση στους εργαζόμενους είτε ως δημότες, είτε σαν εργαζόμενοι θα επιδεινωθεί και με το κυβερνητικό σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» που στοχεύει να υπερασπιστεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσω συμπράξεων ΔΗΜΟΣΙΟΥ και ΙΔΙΩΤΩΝ (ΣΔΙΤ).Η αλλαγή τόσο στο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται με την ψήφιση από την Κυβέρνηση διάταξης που δίνει την δυνατότητα σε ιδιώτες να βάλουν χέρι στην καθαριότητα, όσο και με την κατάσταση στο Δήμο Πρέβεζας που εκδηλώνεται με τις αντιδράσεις κατοίκων να δεχθούν στον τόπο τους τα απορρίμματα και τον σταθμό μεταφόρτωσης, αλλά και με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη με την καθαριότητα που σίγουρα δεν είναι η καλύτερη.
Το «έργο» δυστυχώς το έχουμε ξαναδεί. Πρώτα η υποβάθμιση, η απαξίωση έτσι ώστε να φανεί η ανικανότητα του Δημοσίου να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά και οικονομικά σε μια δραστηριότητα και μετά την παραχωρούμε στους ιδιώτες «που τα καταφέρουν καλύτερα»! Το ενδιαφέρον των ιδιωτών για την καθαριότητα είναι μεγάλο, γιατί τα κέρδη είναι μεγάλα. Φάνηκε άλλωστε με την δραστηριοποίηση στον κλάδο αυτό πολύ μεγάλων εταιρειών. Βεβαίως στην αρχική φάση παραχώρησης της δραστηριότητας αυτής, θα φαίνεται πόσο ωφέλιμη και οικονομικότερη θα είναι για τους δημότες η παραχώρηση. Ο πραγματικός λογαριασμός όμως θα έρθει αργότερα, όταν θα έχει συντελεσθεί η απόλυτη παραχώρηση και θα αφορά την τσέπη των δημοτών με τα τέλη καθαριότητας αλλά και το περιβάλλον, γιατί το κέρδος δεν έχει συναισθήματα και περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Ως εργαζόμενοι στην Τ.Α. δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό στην περιοχή μας και καλούμε δίπλα μας όλους τους δημότες από κοινού να αποκρούσουμε μια τέτοια προοπτική. Καλούμε επίσης την Δημοτική Αρχή να πάρει μια ξεκάθαρη θέση ότι η καθαριότητα σε όλα της τα στάδια θα είναι δημόσια και θα εκτελείται από τις υπηρεσίες της ή και από συμπράξεις με άλλους φορείς της Τ.Α (μεταφορά και διαχείριση).
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα πασχίζουν πραγματικά, κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, για να δώσουν καθημερινά στους δημότες μας μια καθαρή πόλη.
Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλα και δυστυχώς χρονίζουν. Αναφέρουμε μερικά από αυτά:
1. Ελλείψεις προσωπικού γιατί αρκετοί εργαζόμενοι προσλαμβάνονται στην καθαριότητα και απασχολούνται στην συνέχεια σε άλλες υπηρεσίες ή έχουν μεταταγεί σε άλλους Δήμους και ο μη σωστός προγραμματισμός του εναπομείναντος προσωπικού έχει το αποτέλεσμα να οφείλονται άδειες πολλών ημερών και να υπάρχει δυσκολία εκτέλεσης του προγράμματος
2. Δεν ενημερώνονται οι εργαζόμενοι για το πρόγραμμα λειτουργίας της καθαριότητας (ζητήσαμε να καταρτίζεται πρόγραμμα σε 15ήμερη ή μηνιαία βάση) και δεν υπάρχει κυκλική τοποθέτηση όλων των εργαζομένων στις διάφορες δραστηριότητες ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας, με αποτέλεσμα διακρίσεις και άσχημο κλίμα μεταξύ των εργαζομένων
3. Στο χώρο εργασίας επικρατούν άθλιες συνθήκες , δεν υπάρχει έστω ένας υποτυπώδης χώρος παραμονής των εργαζομένων .
4. Σε εργασία ιδιαίτερα ανθυγιεινή και επικίνδυνη δεν έχει δοθεί ότι προβλέπεται από τον νόμο, όπως τα περισσότερα είδη ατομικής προστασίας ( απαραίτητα για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων κατά την εργασία ), δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφάλειας
5. Τα οχήματα αποκομιδής είναι παλαιά και τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν προβλήματα, αλλά και κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των δημοτών.

Τα παραπάνω προβλήματα και άλλα μικρότερα δεν είναι σημερινά. Η προηγούμενη δημοτική αρχή προσπάθησε να τα αγνοήσει με ανακοινώσεις κατασυκοφάντησης των εργαζομένων. Η σημερινή δημοτική αρχή παρά το γεγονός ότι της δόθηκε ικανός χρόνος να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα ζητήματα λειτουργίας της καθαριότητας, προσπαθεί να μετατοπίσει το πρόβλημα είτε ως συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν, είτε ως έλλειψη χρημάτων, είτε ως αδυναμίες των εργαζομένων.
Οι λογικές αυτές σκεπάζουν το πρόβλημα, αλλά δεν δίνουν καμιά λύση. Η παθητική αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων θα ανακυκλώνουν το πρόβλημα και δεν γίνονται αποδεκτές από τους εργαζόμενους.
Απαιτούμε από την δημοτική αρχή:

1. την άμεση εκπόνηση σχεδίου σε ότι αφορά στην λειτουργία της καθαριότητας και στον ρόλο των εργαζομένων σ’ αυτήν,
2. ένα σχέδιο αποκλειστικά δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων από την πηγή μέχρι τον τελικό αποδέκτη με στόχευση την ουσιαστική μείωση του όγκου τους (μελέτες αναφέρουν ότι μετά από συνετή διαχείριση διαλογής και αξιοποίησης, μόνο το 10% θα απομείνουν για τον τελικό αποδέκτη), με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, τη μείωση του κόστους για το δημότη.
3. την άμεση επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Καλούμε την Δημοτική αρχή να μην αποδεχθεί την Κυβερνητική λογική που μοναδική της επιδίωξη είναι να περιορίζει συνεχώς την χρηματοδότηση στην Τ.Α., περιορίζοντας έτσι τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της, προκειμένου να μετακυλήσει το κόστος στους δημότες και βαθμιαία σημαντικούς τομείς να τους ιδιωτικοποιήσει. Θα είμαστε δίπλα στην Δημοτική Αρχή σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση, για να κατακτήσει η Τ.Α ότι της ανήκει. Δηλώνουμε ακόμη ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματά μας.



Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Σαρόγλου Μαρίνα Θωμάς Κονάκης

Πρέβεζα:10/08/11 Αρ. Πρωτ. :33

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου