Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

“Αφιέρωμα στο Νέο Ιταλικό Κινηματογράφο”

Ο Ελληνοϊταλικός Σύλλογος Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζουν “Αφιέρωμα στο Νέο Ιταλικό Κινηματογράφο” με προβολές ταινιών στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Παλιά σφαγεία από τη Δευτέρα 17 έως και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Στο χώρο των προβολών θα πραγματοποιηθεί και έκθεση κινηματογραφικής αφίσας με τίτλο “Σινεμά ο Παράδεισος” με αφίσες από ταινίες του παλιού Ιταλικού Κινηματογράφου. 

Οι ώρες προβολών για όλες τις ημέρες είναι στις 9 μ.μ., ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. 

Η είσοδος για όλες τις μέρες είναι ελεύθερη. 
 
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 9.00 μ.μ.

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ (Io Sono L’ Amore, 2009)
Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο
Πρωταγωνιστούν: Τίλντα Σούιντον, Φλάβιο Παρέντι
Διάρκεια: 120 λεπτά

Η ιστορία μιας αριστοκρατικής οικογένειας στο Μιλάνο του σήμερα. Ο αρχηγός της οικογένειας Εντουάρντο ορίζει συνεχιστές της μεγάλης βιομηχανικής επιχείρησής του τον γιό του Τανκρέντι και τον εγγονό του Έντο ο οποίος θέλει να σπάσει την παράδοση ανοίγοντας ένα εστιατόριο με τον φίλο του και ταλαντούχο σεφ Αντόνιο. Παράλληλα η σύζυγος του Τανκρέντι, Έμμα, ερωτεύεται παράφορα τον Αντόνιο δημιουργώντας τριγμούς στο εσωτερικό της οικογένειας.
Σκηνοθετημένη από τον δημιουργό του πολυσυζητημένου “Μελίσσα Π”, Λούκα Γκουαντανίνο και με πρωταγωνίστρια την εκλεκτική Βρετανίδα ηθοποιό Τίλντα Σουίντον,  η ταινία γνώρισε σημαντική καλλιτεχνική επιτυχία και εκτός Ιταλίας ενώ η αισθητική αλλά και η θεματική της  ενίοτε παραπέμπει στο αριστοκρατικό στυλ του Λουκίνο Βισκόντι. 

                                                Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου , ώρα 9.00 μ.μ.

TERRAFERMA (2011)
Σκηνοθεσία: Εμανουέλε Κριαλέζε
Πρωταγωνιστούν: Φιλίππο Πουτσίλο, Ντονατέλα Φινοκιάρο
Διάρκεια: 88 λεπτά

Άλλη μια άτυπη αναφορά στο σινεμά του Βισκόντι αυτή τη φορά όμως στην πρώτη νεορεαλιστική περίοδο του Ιταλού δημιουργού και ιδιαίτερα στο “Η Γη Τρέμει (La Terra Trema, 1948)”. Το “δάνειο” εδώ εξαντλείται νωρίς στο γενικότερο πλαίσιο της πλοκής (η ζωή των ψαράδων της Σικελίας) καθώς ο Εμανουέλε Κριαλέζε καταπιάνεται με το επίκαιρο δράμα της λαθρομετανάστευσης και την επίπτωση στη ζωή των ντόπιων που μοιραία βρίσκονται ανάμεσα σε εθνικές πολιτικές και το ανθρώπινο δράμα. 

                                    Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 9.00 μ.μ.

ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΕΣ ΝΑΡΚΕΣ (Mine Vaganti, 2010)
Σκηνοθεσία: Φερζάν Όζπετεκ
Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Σκαρμάτσο, Νικόλ Γκριμάουντο
Διάρκεια: 90 λεπτά

Ο Όζπετεκ είναι ένας Τούρκος σκηνοθέτης με σημαντική καριέρα πρώτα σαν βοηθός σκηνοθέτη και τα τελευταία 15 χρόνια σαν πρώτος σκηνοθέτης σε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του νέου Ιταλικού Κινηματογράφου.  Το “Περιπλανώμενες νάρκες” είναι μια αισθηματική κωμωδία που αφηγείται την ιστορία του Τομάζο, ενός gay συγγραφέα που επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του στην πόλη του Λέτσε με σκοπό να ανακοινώσει στην οικογένεια τόσο τις σεξουαλικές του προτιμήσεις όσο και την διάθεσή του να μην ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση.
Ο Όζπετεκ χρησιμοποιεί την σεξουαλικότητας για να κάνει ένα σχόλιο πάνω στα μυστικά και ψέμματα της “παραδοσιακής” μεσογειακής οικογένειας. 

                                            Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, ώρα 9.00 μ.μ.
 
ΓΟΜΟΡΡΑ
(Gomorrah, 2008)
Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε
Πρωταγωνιστούν: Τόνι Σερβίλλο, Τζανφελίτσε Ιμπαράτο
Διάρκεια: 137 λεπτά

Βασισμένο στο συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ρομπέρο Σαβιάνο για την ναπολετάνικη μαφία, ο Ματέο Γκαρόνε επανεφευρίσκει το γκανγκστερικό φιλμ για τη νέα χιλιετία πέρα από το χολιγουντιανό στυλιζάρισμα της μετά “Νονού” εποχής φωτογραφίζοντας ένα σύμπαν που μοιάζει μυθοπλαστικό όντας πέρα για πέρα αληθινό. Δίκαια βραβεύτηκε σε Κάννες, Βενετία και Ευρωπαϊκα Κινηματογραφικά Βραβεία. 

                                            Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 9.00 μ.μ.
 
IL DIVO
(2008)
Σκηνοθεσία: Πάολο Σορεντίνο
Πρωταγωνιστούν: Τόνι Σερβίλο, Άννα Μποναγιούτο
Διάρκεια: 110 λεπτά

Το “Il Divo” του Σορεντίνο είναι η ταινία που – μαζί με το Γομόρρα – έβαλε ξανά στον χάρτη τον Ιταλικό Κινηματογράφο. Καθόλου τυχαία και απέναντι στη λογική και στην τάση που θέλει τις ταινίες να είναι πιο “παγκοσμιοποιημένες” προκειμένου να γνωρίσουν επιτυχία έξω από τις χώρες παραγωγής τους, ένα καθαρά Ιταλικό θέμα (η ζώη του πρώην πρωθυπουργού Τζούλιο Αντρεόττι) αποδεικνύει οτι δεν είναι τόσο σημαντική η θεματική όσο η επεξεργασία της που απογειώνει ένα φιλμ και το καθιστά ενδιαφέρον για το παγκόσμιο κοινό. Η σουρεαλιστική ματιά του Σορεντίνο πάνω στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Αντρεότι αποτέλεσε και το εισιτήριο για το Χόλιγουντ του Ιταλού δημιουργού ενώ στην πορεία σάρωσε και τα βραβεία των Ευρωπαϊκών φεστιβάλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου