Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Παιδιά: Η φυσική δραστηριότητα και η καθιστική συμπεριφορά

Με βάση τον μεγάλο αριθμό των υπερβολικά κουρασμένων γονέων, συνήθως υποτίθεται ότι τα παιδιά είναι συνεχώς σε κίνηση. Ωστόσο, έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά κάνουν καθιστική ζωή, 73% με 84% του χρόνου που μένουν ξύπνια. Επιπλέον, παρόλο που γνωρίζουμε ότι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και κοινωνικά, τα περισσότερα παιδιά σήμερα εκτίθενται στην οθόνη πολύ νωρίς στη ζωή τους και για πάρα πολύ καιρό.

Η Καναδική Εταιρεία Φυσιολογίας της Άσκησης (CSEP)  κυκλοφόρησε τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές φυσικής δραστηριότητας για τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι όλα τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων και κάτω θα πρέπει να κινούνται περισσότερο και να κάθονται λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται στην έρευνα της καθιστικής συμπεριφοράς των παιδιών και υποστηρίζονται από το Νοσοκομείο Παίδων και Ινστιτούτο Ερευνών του Ανατολικού Οντάριο και την Ερευνητική Ομάδα για υγιή και ενεργητική διαβίωση και παχυσαρκία (Cheo-HALO).

Παιδιά κάτω του ενός έτους: Δραστηριότητα αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Οι δραστηριότητες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι συνήθως διαδραστικό παιχνίδι στο πάτωμα και περιλαμβάνει σύρσιμο, σπρώξιμο, τράβηγμα και τέντωμα για να πιάσουν κάτι.

Παιδιά από 1-4 ετών: Δραστηριότητα τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα.

Οι δραστηριότητες σε αυτές τις ηλικίες πρέπει να ποικίλλουν και να είναι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να αλλάζουν περιβάλλον ώστε να μπορούν να αναπτύσσουν διάφορες ικανότητες κίνησης όπως τρέξιμο, χορό, παιχνίδι εκτός σπιτιού και ανέβασμα σκάλας. 
 
Παιδιά 5 ετών: Τουλάχιστον 1 ώρα ενεργητικού παιχνιδιού την ημέρα.

Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται το λιγότερο 60 λεπτά με δραστηριότητες που απαιτούν ενέργεια όπως να κάνουν ποδήλατο, να τρέχουν και να χοροπηδούν κατά τη διάρκεια της μέρας. 

Λάβετε υπόψη σας πως αυτές είναι οι ελάχιστες συστάσεις - περισσότερη δραστηριότητα παρέχει μεγαλύτερα οφέλη στη ζωή ενός παιδιού.


Χρόνος μπροστά στην οθόνη και καθιστική συμπεριφορά

Όχι μόνο είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τη φυσική δραστηριότητα σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι επίσης καίριας σημασίας να περιορίσουμε την ποσότητα του χρόνου που δαπανάται στην καθιστική ζωή κάθε μέρα. Καθιστική συμπεριφορά είναι εκείνη που απαιτεί λίγη κίνηση και περιλαμβάνει το κάθισμα ή το ξάπλωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πιο κοινές καθιστικές συμπεριφορές για τα παιδιά περιλαμβάνουν τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets, smartphones, βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση ή ταινίες, ή για τις πιο μικρές ηλικίες, κάθισμα σε καροτσάκια, καρεκλάκια, ή οποιαδήποτε άλλη θέση που προορίζεται για ένα παιδί. 

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις καθιστικές συμπεριφορές για τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού έχουν ως εξής:
-Τα παιδιά δεν πρέπει να κάθονται περισσότερο από 1 ώρα τη φορά.
-Χρόνος έκθεσης μπροστά σε οθόνη για παιδιά κάτω των 2 ετών, δεν συνιστάται.
-Ο χρόνος μπροστά σε οθόνη για παιδιά μεταξύ 2-4 ετών θα πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα.

Κρατώντας τα παιδιά ενεργά και ελαχιστοποιώντας τον χρόνο της καθιστικής ζωής, δημιουργεί θετικές συνήθειες για την υγεία, 
οι οποίες ευελπιστούμε να συνεχιστούν καθώς το παιδί μεγαλώνει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου