Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

θεατρική παράσταση στο κάστρο της Πάργας.


    Τα παιδιά του γυμνασίου Πάργας, 
μετά την εκπροσώπηση στο φεστιβάλ για νέους Giorgio Gaber
που διοργανώθηκε  στην πόλη Croseto της Τοσκάνης στην Ιταλία, 
έδειξαν την δημιουργικότητα τους και το παθός τους για το θέατρο. 
Τώρα σας καλούμε στην παράσταση που θα δώσουμε στο κάστρο της Πάργας 
 Σάββατο 30 Ιουνιου στις 9.00 μ.μ.
Το έργο λέγετε ''Μπαμπάς ο πόλεμος'' 
είναι μια διαχρονική-πολιτική σάτιρα, του Ιάκωβου Καμπανέλη.
 Είσοδος 5 Ευρώ

ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ, … ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝΩΝ …


Ριζικές αλλαγές στον τομέα τουελαιολάδου ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κρίσηπου έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια και έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους παραγωγούς.

Τα μεγάλα αποθέματα κάνουν πιοπροβληματική την κατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε και το σενάριο της εκρίζωσης (όπως έγινε στα αμπέλια) προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή.

Το μέτρο αυτό απορρίφθηκε ως αναποτελεσματικό για τον τομέα τουελαιολάδου, καθώς…. διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους λιγότερο κερδοφόρους ελαιώνες είναι και οι πλέον εκτεταμένοι.

Και ενώ στην Ευρώπη και τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες εμφανίζεται έντονη κινητικότητα, στην Ελλάδα πολιτικοί και συνεταιριστές δείχνουν να περιμένουν απλώς… τις αποφάσεις με την ελπίδα ότι θα είναι συμβατές με τα συμφέροντα των παραγωγών της χώρας.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάστηκε από τον επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος πριν από λίγες ημέρες, σε υπουργούς από τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΓΑ"

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΘΕΜΑ: <<Μια άλλη Πάργα>>!!

Η ομάδα της άλλης Πάργας διοργανώνει φωτογραφικό διαγωνισμό με τίτλο :Πάντα την Πάργα της καρδιάς μας!!και έπαθλα για τους τρεις πρώτους από μία φωτογραφική μηχανή compact με υψηλές επιδόσεις. Ο διαγωνισμός ξεκινάει από … μέχρι 31 Ιουλίου Και μπορούν να συμμετέχουν οι ηλικίες των 12-έως και 16 ετών.

Κανονισμοί : 


1. Η συμμετοχή των ηλικιών 12-16 είναι αυστηρή και θα θέλαμε να γίνει σεβαστή από τους μεγαλύτερους!

2. Ο κάθε συμμετέχων στον διαγωνισμό μπορεί να στείλει μέχρι και δύο φωτογραφίες, στις οποίες αν θέλει μπορεί να γράψει και μερικά στοιχεία ,π.χ. που και πότε τραβήχτηκε , περιοχή ,συναισθήματα, παρατηρήσεις.


3.Οι φωτογραφίες ανεβαίνουν στην σελίδα της άλλης Πάργας στο Facebook αλλά και στο e-mail του διαγωνισμού για καλύτερη ανάλυση και αρχειοθέτηση στο alliparga@yahoo.gr με ονοματεπώνυμο ,τηλέφωνο ή και e-mail.


4.Η αξιολόγηση των φωτογραφιών θα γίνει από την ομάδα της Άλλης Πάργας και θα ανακοινώσει τους νικητές από την σελίδα στο facebook αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου.


5.Όλες οι φωτογραφίες μένουν στο αρχείο της άλλης Πάργας ,τις οποίες κάποια στιγμή η ομάδα θα εκθέσει στην Πόλη μας.


6.Δώρα-Έπαθλα: Οι τρεις πρώτοι θα βραβευθούν με τις μηχανές ,προσφορά της ομάδας στα νέα παιδιά με την ελπίδα να <<φρεσκάρουν >> τον τόπο !! 

1Ος Μηχανή NIKON S2550, 2ος Μηχανή FUJI FILM C20 FINEPIX και 3ος .Μηχανή FUJI FILM C20 FINEPIX.

7.Η βράβευση θα γίνει σε χώρο που θα ανακοινωθεί από την ομάδα.
8.Ανάλυση φωτογραφιών!! Παρακαλούμε δώστε μεγάλη προσοχή στην ανάλυση των φωτογραφιών που στέλνετε. Να είναι τουλάχιστον 1024Χ768 pixel. Χαμηλής ανάλυσης(κινητά) θα είναι δύσκολο να αξιολογηθούν.


ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Ας δώσουμε στα νέα παιδιά το ελεύθερο να εκφραστούν και να προβάλλουν τον τόπο μας μέσα από τα δικά τους μάτια .


Οι <<μεγάλοι>> θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε άλλο διαγωνισμό!!


Ευχαριστούμε πολύ!!


Και καλές λήψεις….


Η ομάδα της Άλλης Πάργας.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η διάλυση ενός κράτους σε 7 βήματα!


Tου Γιάννη Ζαφειρόπουλου

Η διάλυση ενός ανεξάρτητου κράτους (και η μετατροπή του σε "ειδικές" οικονομικές ζώνες φθηνού εργατικού δυναμικού) - σε 7 απλά βήματα...

1) Εντάσσουμε αυτό το κράτος, σε ένα διεθνή οργανισμό" (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση).
"Κατασκευάζουμε" ένα "νέο" νόμισμα (π.χ. ευρώ) με το οποίο ανταλλάσσουμε ΟΛΑ τα υπάρχοντα εθνικά νομίσματα ενός κράτους.

2) Στη συνέχεια - αφού αυτό το νόμισμα είναι "διεθνές" το... εξάγουμε ΜΑΖΙΚΑ από το κράτος αυτό (μέσω τραπεζικού συστήματος, off-shore εταιριών κλπ.) .
Έτσι δημιουργείται (τεχνητό) ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ στο κράτος αυτό...

3) Το... ΕΛΛΕΙΜΜΑ δημιουργεί την ανάγκη ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ.
Το κράτος αναγκάζεται να δανειστεί από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - έδρα στην Φρανκφούρτη Γερμανίας - αφού ΔΕΝ ΕΧΕΙ τη δυνατότητα να τυπώσει το εθνικό του νόμισμα ( έχει ως "νέο" νόμισμα το ευρώ).
Μόνο η Ε.Κ.Τ. έχει το δικαίωμα εκτύπωσης του ευρώ.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Mυστικά για μία καλύτερη και πιο υγιεινή διατροφή

Στις ημέρες μας οι εξαντλητικές δίαιτες αδυνατίσματος και τα διαφημιζόμενα ως σκευάσματα απώλειας βάρους εμφανίζονται ως οι μορφές διατήρησης του σωματικού βάρους και απόκτησης και διατήρησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.  Η συνολικότερη στάση όμως του κάθε ενός  μας σχετικά με την καθημερινή δίαιτα αποδεικνύεται πολύ πιο σημαντική και αποτελεσματική.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές οι οποίες ακολουθούν μπορούν να αντιστρέψουν την εικόνα του σώματος μας και πολύ πιο σημαντικό να βελτιώσουν την γενικότερη ποιότητα υγείας και ζωής μας.
Η εκμάθηση και η ενασχόληση με την μαγειρική τέχνη αποδεικνύεται πολύ σημαντική. Μέσα από παρακολούθηση εκπομπών μαγειρικής και επένδυση σε βιβλία μαγειρικής και σε ειδικά κουζινικά σκεύη, το άτομο μπορεί να αφομοιώσει πρακτικές για έναν υγιεινό τρόπο παρασκευής φαγητών και να επιλέγει τρόφες με υψηλή διατροφική αξία με χαμηλές όμως θερμίδες και λιπαρά.

Στις 28 Ιουνίου το πανελλήνιο τουρνουά beach handball στη Λούτσα Πρέβεζας


Στις 28  Ιουνίου (μέχρι 1 Ιουλίου) είναι το φετινό ραντεβού για το κορυφαίο πανελλήνιο τουρνουά beach handball στο W cafe-Water Sports Cafe…Ομάδες από όλοι την Ελλάδα θα αναμετρηθούν στην καυτή άμμο της Λούτσας Πρέβεζας για ένα τρόπαιο, που πάντα είναι αμφίρροπο, αν σκεφτούμε τους πρωταθλητές των τουρνουά τα τελευταία τρία συνεχόμενα χρόνια, που λαμβάνει χώρα αυτή η εκδήλωση…. 

Ένα τουρνουά-θεσμός πια σε όλους τους χαντμπολικούς και μη, σε αθλητές, προπονητές, παράγοντες, φιλάθλους και επισκέπτες στην πανέμορφη παραλία του Δήμου Πάργας!!!
Όλοι είναι κοντά στην εκδήλωση, τοπικοί και περιφερειακοί φορείς, επιχειρηματίες, άνθρωποι του χάντμπολ και γενικότερα του αθλητισμού!!!

Η ενημέρωση θα είναι καθημερινή με συμμετοχές, events και κάθε τι που θα σχετίζεται με το τουρνουά, αλλά και τα υπόλοιπα τουρνουά, που συνθέτουν το φετινό σιρκουί του beach handball…ενός αθλήματος που διαρκώς ανεβαίνει και αστέρια του Κυπελλούχου Ευρώπης, Διομήδη Άργους, και άλλων μεγάλων και παραδοσιακών ομάδων θα τιμήσουν και θα κοσμήσουν με την παρουσία τους την κορυφαία ελληνική και πανευρωπαϊκή εκδήλωση την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και την ειδική βαθμολογία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας!!!

Σας περιμένουμε όλους!!!
 Συμμετοχή ελεύθερη.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο : 6973813158

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

2ος ποδηλατικός γύρος Αχέροντα, την Τρίτη 26 Ιουνίου 2012.

 
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γλυκής- Ποταμιάς 
σας προσκαλεί στον 2ο Ποδηλατικό Γύρο Αχέροντα, 
την Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 και ώρα 7μ.μ 
για τη Διαδρομή
 "Γλυκή-Βουβοπόταμος-Αχερουσία-Καστρί-Κυψέλη-Ποταμιά-Γλυκή". 


Σημείο εκκίνησης η Γλυκή.
 
          http://romiazirou.blogspot.gr/2012/06/2-26-2012.html?spref=fb   

Ένα μουσικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο

Στην παραλία της Πάργας, την Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 21:30 επαναλαμβάνεται η συγκλονιστική παράσταση ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΟΞΟ του Ηπειρώτη συνθέτη και ποιητή Νίκου Παπακώστα. Την οργάνωση έχει αναλάβει ο Ναυτικός Όμιλος Πάργας-Δ.Τάγιας στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας και θα είναι ελεύθερη και χωρίς εισιτήριο.

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

“Planet Ocean”: από εδώ ξεκινά η ζωή. [video]

Ενα καταπληκτικό documentary αφιερωμένο στη πηγή της ζωής πάνω στη γη, στους ωκεανούς μας, από τους σκηνοθέτες Yann Arthus-Bertrand και Michael Pitiot και την ομάδα τους, με τη συνεργασία της OMEGA και την επιστημονική υποστήριξη της Tara Expeditions. Το “Planet Ocean“, παρουσιάστηκε στο Earth Summit 2012 στο Rio de Janeiro (RIO+20), τον Ιούνιο, στην παραγωγή του  συμμετέχουν μερικοί από τους κορυφαίους εναέριους και υποβρύχιους κινηματογραφιστές, ωκεανογράφους και βιολόγους, δημιουργήθηκε με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους ωκεανούς και να τους ενθαρρύνει να φανταστούν την προστασία και τη σωστή διαχείρισή τους ως κοινές αρμοδιότητες που μοιραζόμαστε όλοι πάνω στη Γη...

Δείτε το επίσημο trailer..

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ο Αναρχικός δάσκαλος

Ο Αναρχικός δάσκαλος
Δεκάδες άνθρωποι συνωστίζονταν γύρω από το δάσκαλο. Κατάπιε το σάλιο του, πήρε μια βαθιά ανάσα και μίλησε. Να τι είπε:

«Οι πλειοψηφίες είναι ικανές μόνο για να ρίχνουν στην πυρά τις πιο πρωτότυπες ιδέες. Και μετά από καιρό να φτιάχνουν βωμούς και αγάλματα με τα αποκαΐδια τους. Αν η πλειοψηφία είναι στοιχείο δημοκρατίας, τότε η μειοψηφία ή ακόμα η μονάδα, είναι στοιχείο ανατροπής του σκοταδισμού που δημιουργούν χρόνιες πλειοψηφίες.

Ωραία η δημοκρατία, σοφή η δικαιοσύνη, αλλά πού είναι; Αν μου τις βρείτε θα τις προσκυνήσω πρώτος.

Κανείς δεν μας απαγορεύει να διαβάσουμε την εφημερίδα της αρεσκείας μας, αλλά ρωτώ.
Οι εφημερίδες που ελεύθερα επιλέγουμε, μας λένε την αλήθεια;

Κανείς δεν μας διώχνει από το σπίτι μας με τη βία, αλλά δεν μας το παίρνουν κομμάτι-κομμάτι με τα δάνεια που έμμεσα μας αναγκάζουν να πάρουμε; 

Κανείς δε μας συλλαμβάνει, δε μας δένει, δε μας ανακρίνει για τις απόψεις μας, αλλά δεν ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι γράφουμε στο διαδίκτυο, τι ψωνίζουμε, τις αξίες που ενστερνιζόμαστε;

Πόσους ενόχους βλέπουμε, νιώθουμε ή φανταζόμαστε ότι κυκλοφορούν ελεύθεροι, είτε γιατί έχουν ψηφίσει άσυλο για τον εαυτό τους, είτε γιατί εξαγοράζουν την ελευθερία τους;

Δεν υπάρχει δικαιοσύνη και δημοκρατία στην πρωτότυπη, στην πλατωνική μορφή τους. Κάθε εποχή μεταφράζει τη δικαιοσύνη, μεταφράζει τη δημοκρατία, κατά πώς βολεύει αυτούς που ασκούν την εξουσία. Τους άρχοντες, τους βασιλείς, τους πολιτικούς.

Η πλειοψηφία έχει λάθος, γιατί ακολουθεί τις αξίες, - μάλλον - την μετάφραση των αξιών, που εξυπηρετούν τους λίγους. Αυτοί οι ίδιοι είναι που επέβαλλαν την κρίση, για να πλουτίσουν σε βάρος των πολλών. Σε βάρος μας».

Ποτέ ξανά μια τόσο ξεκάθαρη άποψη ενάντια στη μορφή που έχει πάρει η σύγχρονη δημοκρατία, δεν έβρισκε τόση αποδοχή. Αξίες που χτίζονται χίλια χρόνια μπορεί να καταπέσουν σε μια μέρα, φτάνει αυτός που τις αμφισβητεί να απευθύνεται στο κατάλληλο κοινό. Σε ανθρώπους με ψαλιδισμένους μισθούς και κομματιασμένα όνειρα.


Νικόλας Σμυρνάκης

Έρευνα: Oι Γερμανοί είναι ανίκανοι να απολαύσουν τη ζωή


Με  χαμηλή ανεργία και  ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα από ποτέ για τους Γερμανούς. Ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει ότι είναι ουσιαστικά ανίκανοι να το απολαμβάνουν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι Γερμανοί όχι μόνο το βρίσκουν δύσκολο να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη ζωή τους, αλλά επιπλέον το «γονίδιο της χαράς» τους είναι χαλασμένο. To Spiegel  δημοσιεύει έρευνα που δείχνει ότι οι Γερμανοί χαίρονται μόνο όταν επιτυγχάνουν κάτι και όταν προκαλούν με τη συμπεριφορά τους. Επίσης, αισθάνονται άγχος για την κρίση στην ευρωζώνη, ενώ ζηλεύουν τη "χαλαρότητα" του ευρωπαϊκού Νότου και ιδίως της Ελλάδας. Τέλος, φαίνεται να μην απολαμβάνουν ούτε τις σεξουαλικές επαφές τους, αφού και εκεί το υπερβολικό άγχος για την εικόνα τους, τους κάνει να χάνουν τη στιγμή.

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

21 Ιουνίου και θερινό ηλιοστάσιο - Καλό καλοκαίρι


Το καλοκαίρι ξεκινά επίσημα λοιπόν σήμερα, 21η Ιουνίου με το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή την μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα στο βόρειο ημισφαίριο και την μικρότερη στο νότιο.
Αναλυτικότερα, ο ήλιος φτάνει στο βορειότερο σημείο της εκλειπτικής και αρχίζει να κατέρχεται και πάλι «τρεπόμενος» προς τον ουράνιο ισημερινό. Το σημείο αυτό, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται και πάλι προς τον ισημερινό, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι. Επειδή, μάλιστα, για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο ήλιος φαίνεται να αργοστέκει πάνω στην εκλειπτική, σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.

Ο Τροπικός του Καρκίνου (ή βόρειος τροπικός) είναι ένας από τους πέντε βασικούς νοητούς κύκλους γεωγραφικού πλάτους στη χαρτογράφηση της Γης. Βρίσκεται παράλληλος με τον ισημερινό της Γης σε απόσταση 23° 26′ 22″ βόρεια, ενώ ορίζεται ως ο κύκλος με το βοριότερο γεωγραφικό πλάτος στο οποίο μπορεί να βρεθεί ο Ήλιος στο ζενίθ το μεσημέρι κατά το θερινό ηλιοστάσιο του Ιουνίου (22 ή 23 Ιουνίου). Κατά το θερινό ηλιοστάσιο σημειώνεται η μικρότερη σε διάρκεια νύχτα και η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του έτους (στο βόρειο ημισφαίριο), ενώ εκείνη τη μέρα το βόρειο ημισφαίριο της Γης έχει τη μέγιστη δυνατή έκθεση προς τον Ήλιο.

Πριν από 2.000 χρόνια το σημείο του θερινού ηλιοστάσιου βρίσκονταν στον αστερισμό του Καρκίνου γι’ αυτό και ο Βόρειος Τροπικός Κύκλος ο οποίος διέρχεται από το σημείο αυτό ονομάστηκε «Τροπικός του Καρκίνου». Μετά τη θερινή τροπή, ο Ήλιος αρχίζει να κατεβαίνει προς το Νότο, άρα «καρκινοβατεί», κάνει δηλαδή μια οπισθοδρομική κίνηση σαν τον κάβουρα. Φυσικά, σήμερα, λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών, το σημείο του θερινού ηλιοστάσιου βρίσκεται στον αστερισμό των Διδύμων, ενώ ο Ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Καρκίνου στις 21 Ιουλίου και παραμένει εκεί επί 21 ημέρες μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές…


Ενθαρρυντικές είναι οι τάσεις για τον ελληνικό τουρισμό από την πλευρά της Ρωσίας, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία έκδοσης θεωρήσεων από το Γενικό Προξενείο Μόσχας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού προξένου Ιωάννη Πλώτα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τον μήνα Μάιο εκδόθηκαν εφέτος 84.469 βίζες, έναντι 69.526 τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Η ποσοστιαία αύξηση για τον κρίσιμο μήνα του Μαΐου είναι της τάξης του 21,5 %.

Εξίσου ανοδικά είναι και τα στοιχεία συνολικά για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, κατά το οποίο εκδόθηκαν εφέτος 127.393 θεωρήσεις, έναντι 107.480 την περυσινή χρονιά στο αντίστοιχο διάστημα, πράγμα που σημαίνει ποσοστιαία αύξηση 18,5 %.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η πολιτική «γεωγραφία» του Νομού Πρέβεζας

Ανάλυση του atpreveza.gr

  Χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν για την πολιτική «γεωγραφία» του Νομού Πρέβεζας, με τα κατά τόπους ποσοστά στους Δήμους, στις μεγαλύτερες πόλεις και κωμοπόλεις της εκλογικής μας περιφέρειας.

Ο Δήμος Πρέβεζας «βάφτηκε»... ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώνοντας τις προεκλογικές προσδοκίες και τις εκτιμήσεις των στελεχών του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στον κεντρικό Δήμο του Νομού (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), έχοντας διαφορά 2,35% (431 ψήφοι) από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία. Στον Δήμο Πρέβεζας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του στο Νομό κατέγραψε και το ΚΚΕ παίρνοντας το 7,29% των ψήφων.
Όσον αφορά το Δήμο Ζηρού, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν συντριπτική, καθώς ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατά 19,01% (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ). Το αποτέλεσμα αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 2.000 ψήφους. Σε σχέση με το ποσοστό τους στο Νομό Πρέβεζας, σε υψηλά επίπεδα εκλογικής δύναμης κινήθηκαν στο Δήμο Ζηρού και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,42%.
Στο Δήμο Πάργας επαναλήφθηκε το σκηνικό του Δήμου Ζηρού, με τη ΝΔ να κατακτά σαρωτική πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), με τη διαφορά τους να φτάνει περίπου τις 16 ποσοστιαίες μονάδες. Στον συγκεκριμένο Δήμο το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε υψηλό ποσοστά σε σχέση με την εκλογική του δύναμη στο Νομό Πρέβεζας (18,02%).
Στα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), υψηλό ήταν το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ, η οποία αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα με 6,82%.
Στη Δ.Ε. Πρέβεζας η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν εντυπωσιακή, καθώς η διαφορά του με τη δεύτερη ΝΔ., πλησίασε τις 8 μονάδες (%). Υψηλά ήταν τα ποσοστά για το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ). Στη Δ.Ε. Λούρου λίγοι ψήφοι χώρισαν τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), ενώ υψηλό ήταν και το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ (17,62%) και του ΚΚΕ (9,11%). Στη Δ.Ε. Ζαλόγγου η ΝΔ πήρε αρκετά μεγάλη διαφορά (περίπου 5,5 μονάδων) από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υψηλό σε σχέση με το ποσοστό της στο Νομό ήταν το αντίστοιχο της Χρυσής Αυγής (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ).
Η Δ.Ε. Φιλιππιάδος ψήφισε συντριπτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), με τη μεταξύ τους διαφορά να... αγγίζει τις 19 μονάδες (%). Υψηλά ποσοστά κατέγραψαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, που ήταν τέταρτο κόμμα στην εν λόγω Δημοτική Ενότητα. Άνετη ήταν η επικράτηση του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά και στη Δ.Ε. Θεσπρωτικού (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ).
Ίδια είναι η εικόνα και στη Δ.Ε. Φαναρίου (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), με τη ΝΔ να ξεπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατά περίπου 16,5 μονάδες. Στη Δ.Ε. Πάργας (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), η ΝΔ πήρε επίσης την πρωτιά, ωστόσο μεγάλα ποσοστά, σε σχέση με τα συγκεντρωτικά ποσοστά τους στο Νομό Πρέβεζας, κατέγραψαν το ΠΑΣΟΚ (19,63%) και η ΔΗΜΑΡ (8,22%).
Εντυπωσιακά είναι και τα ποσοστά της αποχής στο Νομό Πρέβεζας. Σε ολόκληρο το Νομό έφτασε το 40,82% επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (37,20% στο Δήμο Πρέβεζας, 42,61% στο Δήμο Ζηρού και 47,11% στο Δήμο Πάργας).

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΦΙΔΙΑ: ΜΗ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ

(...)Δεν ανήκω στους φανατικούς οικολόγους αλλά δεν μου αρέσει να παραβιάζεται η φύση και μάλιστα λόγω άγνοιας. 
          Χθες παρέστην μάρτυρας μιας βάναυσης πράξης. Θάμαζα μια ωραία Δεντρογαλιά στο δρόμο όταν εμφανίσθηκε ένα αυτοκίνητο και ενώ το καημένο το φίδι προσπάθησε να διαφύγει ο οδηγός έκανε μανούβρα και το πάτησε.!!! 
Και μάλιστα βγήκε ικανοποιημένος για να θαυμάσει το… κατόρθωμα του. 
Βέβαια ο οδηγός είχε άγνοια και κατεχόμενος από το πανάρχαιο ερπετικό σύνδρομο σκότωσε το καημένο το ζώο πιστεύοντας ότι εξολόθρευε τον προπατορικό δηλητηριώδη όφη. 
Ας μάθουμε λοιπόν μερικές αλήθειες για τα φίδια. 

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Άκου ανθρωπάκο ...Ελληνα βολεμένε!!

Επέλεξες να γυρίσεις την πλάτη στην πατρίδα σου δεύτερη φορά για να συνεχισεις να είσαι πρεζόνι και δολωμένος σε ότι οι εχθροί της ανθρωπότητας σε εκπαίδευσαν να πιστεύεις!

Όλα αυτά που σήμερα θα πανηγυρίσεις σαν νίκη μικρέ ανθρωπάκο θα είναι όλα όσα σύντομα θα βλαστημήσεις και θα καταραστείς!!

Τα ζωγραφιστά χαρτάκια μικρέ ανθρωπάκο που προσπαθείς να υπερασπίσεις βάζοντας πάνω από το έθνος σου ,πάνω από την φυλή σου ,πάνω από τα παιδιά σου θα είναι αυτά που θα σε καταντήσουν χωρίς να έχεις στον ήλιο μοίρα!

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

"Πρόληψη αντιμετώπιση πυρκαγιών"

΄΄υποχρεωτική πλέον η τοποθέτηση πινακίδων οπου υπάρχει κίνδυνος   πυρκαγιάς μετά απο οσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια΄΄ 
 Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. Η προστασία και η διατήρησή του αποτελεί καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με ανεξάντλητες δυνατότητες για τη περιβαντολλογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. Η σημασία και η αξία του εκφράζεται μέσα από τις διάφορες λειτουργίες του όπως:
· Παράγει το πολύτιμο και αναντικατάστατο οξυγόνο για τη ζωή μας ενώ παράλληλα δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα.
· Μειώνει την ένταση των ανέμων και των θορύβων
· Απορροφά και εξουδετερώνει διάφορες επιβλαβής για τον άνθρωπο ουσίες
· Επιδρά ευνοϊκά και ρυθμιστικά στο κλίμα μίας περιοχής
· Βελτιώνει την ποιότητα του νερού και αυξάνει την ποσότητα των υπογείων υδάτων
· Συγκρατεί το νερό της βροχής και δεν το αφήνει να πέφτει με δύναμη στο έδαφος να το διαβρώνει και να δημιουργούνται καταστροφικές πλημμύρες.
· Χαρίζει αισθητική απόλαυση και παρέχει ιδανικές συνθήκες για σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία.
· Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την προστασία διατροφή και διατήρηση πολλών ζώων.
· Εξασφαλίζει εργασία και απασχόληση σε μεγάλο μέρος του ορεινού και ημιορεινού πληθυσμού της χώρας
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΔΑΣΩΝ
Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα Ελληνικά δάση και σε πολλές περιοχές να απειλείται ακόμα και η ύπαρξή τους. Οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας και οφείλονται στους παρακάτω λόγους:


Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Σωκράτης Μάλαμας: «Εγώ φταίω που χρεοκόπησε η Ελλάδα»


Ο Σωκράτης Μάλαμας δίνει τη δική του εκδοχή, στο ποιος φταίει που η Ελλάδα είναι σε αυτή την κατάσταση. Ο τραγουδιστής δήλωσε στο aixmi:

«Εγώ φταίω που αντί να γράφω τραγούδια και να σας διασκεδάζω, έπρεπε να ζητήσω μια θέση φύλακα στη Βουλή των Ελλήνων όταν διορίζονταν όλοι σε δημόσιες θέσεις και κάθε μέρα να ρίχνω έναν κουβά παγωμένο νερό στα κεφάλια των εκπροσώπων του Έθνους. 

Θυμάρι




 Αειθαλής θάμνος αυτοφυής σε όλη τη Μεσόγειο. Χρησιμοποιείται ευρύτατα για θεραπευτικούς σκοπούς από την αρχαιότητα. Οι Σουμέριοι το χρησιμοποίησαν σαν καρύκευμα και φάρμακο.Στην Αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιήθηκε στο βαλσάμωμα των νεκρών. Στην Αρχαία Ελλάδα σαν λιβάνι για τον καθαρισμό των ναών. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος λέει πως όταν καίγεται το θυμάρι διώχνει όλα τα κακόβουλα πλάσματα. Ο Διοσκουρίδης περιγράφει 5 είδη θυμαριού μεταξύ αυτών και το γνωστό μας μεσογειακό θυμάρι. Συστήνει το φυτό για αναπνευστικά προβλήματα, σαν αποχρεμπτικό για το άσθμα και εξωτερικά σαν απολυμαντικό των πληγών μαζί με ξύδι.

Είναι πολύ δημοφιλές σαν καρύκευμα και συντηρητικό τροφών ήδη από την αρχαιότητα. Από τη Ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιήθηκε σαν συντηρητικό και αρωματικό τυριών και η φράση “μυρίζει θυμάρι” σήμαινε έπαινο για το φαγητό. Στην περίφημη γαλλική κουζίνα το θυμάρι κατέχει σημαντική θέση και υπάρχει πάντα στο ματσάκι μυρωδικών (bouquet garnis)

Παλιοί θρύλοι λένε ότι το θυμάρι δίνει θάρρος και αισιοδοξία απομακρύνοντας την μελαχγολία και τη δειλία. Σε αρχαίες τελετουργίες πολεμιστές έκαναν μπάνιο με θυμάρι πριν τη μάχη για να αποκτήσουν δύναμη και θάρρος.Στο Μεσαίωνα οι κυρίες κεντούσαν μια μέλισσα πάνω σε ένα κλαδί θυμάρι στα μαντήλια που έκαναν δώρο στους ιππότες τους.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η «χάρη» του Αχέροντα έφτασε μέχρι το Λος Άντζελες ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ



Η ελληνική μυθολογία «αγκαλιάζει» την τέχνη του Μεσαίωνα στο μακρινό Λος Άντζελες και όλα αυτά με φόντο τη «γειτονιά» μας, τον Αχέροντα και τον μύθο του Χάροντα.
Στο φημισμένο μουσείο «J. Paul Getty Museum» στην «πόλη των Αγγέλων» ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και θα διαρκέσει καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, έκθεση έργων τέχνης, με κεντρικό θέμα το πως παρουσιάζεται ο θάνατος κατά τον Μεσαίωνα και το πως επηρέασε ο Αχέροντας και ο μύθος του Χάροντα την ευρωπαϊκή μεσαιωνική τέχνη.

Ο Αχέροντας παρουσιάζεται σε ορισμένα εξαιρετικά έργα τέχνης Ιταλών, Γάλλων και Γερμανών καλλιτεχνών και οι υπεύθυνοι του μουσείου περιμένουν αρκετούς επισκέπτες. Η περιοχή μας αποτελεί ιστορική «κολυμπήθρα» και θα πρέπει να το έχουμε πάντα κατά νου. Φορείς και πολίτες!

Η ενεργοποίηση στον πολιτισμό των μαθητών στο Δέσκειο Γυμνάσιο Πάργας…

…αποτέλεσμα της καλλιέργειας δράσεων συνεργασίας και πολιτισμού, των εκπαιδευτικών του σχολείου…

Μπορεί να έχει τυποποιηθεί η έκφραση ότι το σχολείο δεν μπορεί να αποτελεί στείρα μάθηση, ωστόσο στην πράξη είναι ακόμα πιο σημαντικό, να ενισχύεται η παραπάνω έκφραση με δράσεις στον πολιτισμό κάτι που συμβαίνει στο Δέσκειο γυμνάσιο Πάργας. Οι εκπαιδευτικοί του Δέσκειου Γυμνάσιου Πάργας καλλιεργούν δράσεις συνεργασίας και πολιτισμού των μαθητών.
Το πάθος και η επιμονή των μαθητών της Γ’ τάξης του Δέσκειου Γυμνασίου Πάργας με την σκηνοθετική καθοδήγηση του καθηγητή Γιάννη Σύρπα κατάφεραν πέρυσι στον πρώτο τους σταθμό να δώσουν θεατρική ζωή και ζωντάνια στην «Ελένη» του Ευριπίδη. H τραγωδία, που διδάσκεται κάθε χρόνο στα παιδιά της Γ’ γυμνασίου, διασκευάστηκε ως παρωδία από τον ίδιο τον καθηγητή. Απλά πέρυσι στο Γυμνάσιο Πάργας διδάχθηκε με έναν διαφορετικό τρόπο και με περισσότερους αποδέκτες, ολόκληρη δηλ. την τοπική κοινωνία της Πάργας.
Ο φετινός σταθμός ήταν κάπως διαφορετικός. Η φετινή Γ’ γυμνασίου με την σκηνοθετική καθοδήγηση των καθηγητών Γιάννη Σύρπα και Μαρίας Ρουμελιώτη πήρε τη σκυτάλη και συνέχισε με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη «Ο Μπαμπάς, ο Πόλεμος» και το ταξιδέψανε έξω από την Πάργα, στο Grosseto της Ιταλίας.
Στις 7 -10 Μαίου η θεατρική ομάδα του Δέσκειου Γυμνασίου Πάργας πήρε μέρος μαζί με άλλα 79 σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες στον ευρωπαϊκό θεατρικό διαγωνισμό Giorgio Gaber στο Grosseto με μια 30’ περίληψη του έργου του Ι. Καμπανέλη . Η συμβολή του διευθυντή του γυμνασίου κ. Σπύρου Νούση σε όλη αυτή την προσπάθεια υπήρξε πολύτιμη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα τραγούδια και των δύο έργων γράφτηκαν από τον καθηγητή του Δέσκειου Γυμνασίου Πάργας Τάσο Μακρογιαννόπουλο.  
Μετά την Ιταλία στις 3 Μάη έγινε η πρεμιέρα ολόκληρου του θεατρικού έργου στο Πνευματικό Κέντρο. Στις 9 Μάη ακολούθησε η δεύτερη παράσταση στον ίδιο χώρο. Οι παραστάσεις αυτές προκάλεσαν τόσο ευμενή σχόλια, που σίγουρα δίνουν το κίνητρο και για άλλες παραστάσεις με κορυφαία εκδήλωση στο κάστρο της Πάργας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα του καλοκαιριού.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Μάνος Χατζιδάκις: “Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι”

 
O Mάνος Χατζιδάκις αποδυκνύει για μια ακόμη φορά ότι ήταν μπροστά για την εποχή του και είχε μάτια και αυτιά ανοιχτά φιλτράροντας το κάθε τι που συνέβαινε και έχοντας ταχύτατα αντανακλαστικά το κατέγραφε και το παρατηρούσε. Έμπαινε σε βάθος στα φαινόμενα της εποχής και γι’ αυτό κατάφερε να είναι διαχρονικός.
Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσιο ένα κείμενό του για το νεοναζισμό και τον εθνικισμό που έγραψε τον Φεβρουάριο του 1993, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του. Το κείμενο αυτό είχε δημοσιευτεί στο πρόγραμμα αντιναζιστικής συναυλίας που είχε δώσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων με έργα Βάιλ, Λίστ και Μπάρτον. Το ίδιο κείμενο παράλληλα είχε δημοσιευτεί και στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.
 
Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενυσχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.

Η μόνη αντιβίωση
για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε 
είναι η Παιδεία. 
 

Ξεχώρισαν, βραβεύτηκαν και πάντα…θα αγωνίζονται!



Μια σημαντική διάκριση κατάφερε να αποσπάσει το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας κατακτώντας την 3η θέση στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με την ταινία ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ .

Την ταινία δημιούργησε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Ελένη Ζιώγα με συνεργάτη της τον Σπύρο Λελόβα και πρωταγωνιστές τα παιδιά του Σχολείου.

Η τελετή βράβευσης έγινε στις 6 Ιουνίου στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας με παρουσία της Υπουργού Ευφροσύνης Κιάου, η οποία τόνισε ότι αυτή η εκδήλωση ήταν η πιο ευχάριστη στην σύντομη θητεία της και συνεχάρη εκπαιδευτικούς και μαθητές εντυπωσιασμένη από την ποιότητα των ταινιών.

Στον διαγωνισμό που συνδιοργανώθηκε από την ΕΡΤ, την Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών συμμετείχαν 200 σχολεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Η ταινία του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Τα λουλούδια και οι μύθοι τους


Συντάκτης: Κωστής Λεβέντης

 Τα λουλούδια είναι το σπάνιο δώρο της φύσης. Τα χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας ο ένας προς τον άλλον. Συναισθήματα που δε θα μπορούσαμε να εκφράσουμε αλλιώς. Από τη Βικτωριανή εποχή χρησιμοποιήθηκαν για την αποστολή κωδικοποιημένων μηνυμάτων, ωστόσο, το κυρίαρχο μήνυμα που μεταδίδεται μέσω των λουλουδιών δεν είναι άλλο παρά ο έρωτας. Το κάθε λουλούδι το ακολουθεί και κάποιος μύθος, κάποια ιστορία, κάποιος συμβολισμός. Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά και ποιοι είναι οι μύθοι που τα ακολουθούν.

Ξεκινούν έργα αναστήλωσης στο Νεκρομαντείο και την Εφύρα

 
Την πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για έργα συντήρησης, αναστήλωσης, έρευνας και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων του Νεκρομαντείου και της Εφύρας, το προσεχές χρονικό διάστημα, αποφάσισε η ΛΓ' Εφορεία Αρχαιοτήτων.
 
Το έργο «Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων Νεκρομαντείου και Εφύρας» με προϋπολογισμό 2.500.000,00 ευρώ και τριετές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (2011 έως 2013) εντάχθηκε το Δεκέμβριο του 2010 στο Ε.Π. «Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα 2007-2013» του Ε.Σ.Π.Α. και υλοποιείται με αυτεπιστασία από τη ΛΓ΄ Ε.Π.Κ.Α.

Μέσα από το εν λόγω έργο επιδιώκεται η σύνδεση δύο γειτονικών και από κοινού κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων. Η χωρική και οπτική επικοινωνία των αρχαιολογικών χώρων του «Νεκρομαντείου» και της Εφύρας θα ενισχυθεί μέσα από κοινές υποδομές (χώρος στάθμευσης, μονοπάτι περιήγησης κ.α.), οι οποίες θα διέπονται από τις ίδιες αισθητικές αρχές, τη χρήση κοινών υλικών και κατασκευαστικών μεθόδων. Συνολικά, οι εν λόγω παρεμβάσεις στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ένα αρχαιολογικό πάρκο, ο επισκέπτης του οποίου θα έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί τη διαχρονικότητα της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα, ξεκινώντας από τα «κυκλώπεια τείχη» της Εφύρας και φτάνοντας στη μεταβυζαντινή «Κούλια».
 
Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν και οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί. Το Νεκρομαντείο και η Εφύρα αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης και πολιτιστικά «διαμάντια» του Νομού Πρέβεζας και θα πρέπει σύντομα το παραπάνω έργο να πάρει... σάρκα και οστά.

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ανάμεσα σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα: «Διαμάντια» στο Βόρειο Ιόνιο

με πρασινογάλαζη θάλασσα 
 και πυκνή βλάστηση

                      KEIMENO: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Οι παραλίες που σας προτείνω βρίσκονται στον νομό Πρεβέζης και τον νομό Θεσπρωτίας και βέβαια, η πρόταση είναι να επισκεφθείτε και τις δύο πρωτεύουσες, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, σημαντικά εμπορικά κέντρα και λιμάνια της Δυτικής Eλλάδας. Θα δείτε εκτεταμένους ελαιώνες, εσπεριδοειδή και κηπευτικά. O νομός Πρεβέζης είναι δεύτερος σε παραγωγή κηπευτικών μετά την Kρήτη. Στον νομό αυτό βρίσκεται ο Aμβρακικός Κόλπος, ένας από τους πιο γνωστούς κι ενδιαφέροντες υγροβιοτόπους της Eυρώπης με το διπλό Δέλτα του Λούρου και του Aράχθου. Στον νομό Θεσπρωτίας βρίσκεται το Δέλτα του ποταμού Kαλαμά, μεταξύ Hγουμενίτσας και Σαγιάδας και το βάλτος του Kαλοδικίου.
Η Πρέβεζα κτίστηκε ακριβώς στην είσοδο του Aμβρακικού, κάπου στα τέλη του 11ου μ.X. αιώνα. Αυτή η πολιτεία είχε στην αρχή του 20ού αιώνα έξι προξενεία (αγγλικό, γαλλικό, ιταλικό, αυστριακό, ρώσικο κι ελληνικό)! Θα δείτε μια όμορφη μικρή πόλη με αρκετά παλιά σπίτια και αρχοντικά του 19ου αιώνα και γραφικά στενά σοκάκια.
Στην παραλία της, που είναι όλη πεζοδρομημένη, θα βρείτε πολλά καλόγουστα μαγαζιά για να απολάυσετε τον καφέ ή το ποτό σας.
Η Ηγουμενίτσα φαίνεται πως κατοικήθηκε από τη 2η χιλιετία π.X. Σήμερα, το λιμάνι της σφύζει από ζωή, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με Kέρκυρα και Iταλία. Είναι μια μικρή πόλη που αξίζει να την περιδιαβείτε.
Αξίζει να δείτε...
...την Πάργα, «κούκλα» της περιοχής. Ενας υπέροχος παραδοσιακός οικισμός με πολύ χρώμα και αυλές όλο λουλούδια, κτισμένος σε προνομιακή τοποθεσία.
...τη Nικόπολη στα 3 χλμ. έξω από τη Πρέβεζα, που κτίστηκε το 31 π.X. σε ανάμνηση της νίκης του Oκταβιανού επί του Aντωνίου στη ναυμαχία του Aκτίου. Kατά τον 3ο αιώνα μ.X. ήταν η πρωτεύουσα της Παλαιάς Hπείρου, με πληθυσμό που έφτανε τους 300.000 κατοίκους.
...τον Bράχο του Zαλόγγου. Aπέχει μόνον 28 χλμ. από την Πάργα, αλλά θα πρέπει να είσαστε πολύ ορεξάτοι. Και αυτό επειδή το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει εκεί, και αρχίζει από τη Mονή του Aγίου Δημητρίου, έχει 410 σκαλοπάτια!
...το Nεκρομαντείο Aχέροντα, οπωσδήποτε! Στο χωριό Mεσοπόταμος βρίσκεται το μοναδικό νεκρομαντείο της αρχαιότητος σε κτίσμα του 5ου π.X. αιώνα με κυκλώπεια λιθοδομή που σώζεται ακόμα και εντυπωσιάζει, παρά την εκκλησία που έκτισαν από πάνω τον 17ο αιώνα. Kατά τους αρχαίους, εκεί βρισκόταν η μία από τις δύο πύλες του Αδη.
...τις Eκβολές του Aχέροντα. Είναι στο χωριό Aμμουδιά, που είναι ό,τι ακριβώς λέει το όνομα του. Ενα συμπαθητικό χωριό με πανέμορφη παραλία, απ' όπου μπορείτε με βάρκα να ανεβείτε τον ποταμό σχεδόν μέχρι το Nεκρομαντείο (4 χλμ.).
...τις Πηγές του Aχέροντα. Και αυτό είναι λίγο παραπλανητικό, γιατί δεν είναι το σημείο όπου αρχίζει ο ποταμός. Εξω από το Xωριό Γλυκύ, πηγάζουν πολλά νερά μέσα στην κοίτη του ποταμού. Σε αυτό το σημείο ο Aχέροντας είναι βατός και το νερό σκεπάζει λίγο το γόνατό σας. Λίγο πιο πάνω βρίσκονται τα Στενά του Aχέροντα, που είναι εντυπωσιακότατα. Eκεί, θα βρείτε και τη «Σκάλα της Tζαβέλαινας» και από το μονοπάτι αυτό μπορείτε να επισκεφτείτε το σουλιώτικο χωριό Σαμονίβα. Απλά να έχετε υπόψη σας πως απαιτούνται δύο ώρες «σκληρής» πεζοπορίας.
Aπό την Πρέβεζα μέχρι και μετά την Aμμουδιά, οι παραλίες είναι τεράστιες και σχεδόν συνεχόμενες. Πού και πού η συνέχεια διακόπτεται από κάποια μέτρα βράχων, που σχηματίζουν πάλι μικρές αγκάλες. H μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη είναι η παραλία Λούτσα - Bράχος με ψιλή άμμο μέσα κι έξω. Mικρότερες οι παραλίες Kανάλι και Pιζών, αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά. Στο Κανάλι, πού και πού υπάρχουν πλάκες μέσα στη θάλασσα. Στην Καστροσυκιά έχει ρηχά νερά κι έτσι είναι ιδανική για τους μπόμπιρες. Το ίδιο και η Aμμουδιά, εκεί που εκβάλλει ο Aχέροντας. Είναι μια πανέμορφη παραλία, όπου σκιά θα βρείτε κάτω από τους ευκαλύπτους. Στην πανέμορφη Πάργα, να επισκεφθείτε τη μεγάλη παραλία του Λύχνου και του Βάλτου, ενώ λίγο πριν από την πόλη υπάρχει η κουκλίστικη παραλία του Αη Γιαννάκη. Σε όλο σχεδόν το μήκος της, με λίγες εξαιρέσεις, υπάρχουν δέντρα που προσφέρουν πολύτιμη σκιά. Πιο πάνω, στην Πέρδικα, υπάρχουν οι παραλίες του Αρίλλα και το Καραβοστάσι.

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_07/07/2009_287644 

Οι Νέοι Αγρότες θα φτιάξουν Αγροτική Λαική Αγορά στην Πρέβεζα

    ΠΡΕΒΕΖΑ  8/6/2012
Θέμα:  ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ  ΑΓΡΟΤΙΚΗ  ΑΓΟΡΑ   Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Η Ένωση Νέων Αγροτών εδώ και 2 χρόνια περίπου  ρώτησε τους δημότες της Πρέβεζας εάν συμφωνούν να γίνει αγορά αγροτών (λαϊκή αγορά που να συμμετάσχουν μονό αγρότες παραγωγοί ) και η  απάντησή τους ήταν  θετική όπως προκύπτει και από τις υπογραφές τους  που υπερβαίνουν τις 1200   σε ειδικό φυλλάδιο που έχει η Ε.Ν.Α.
Σήμερα στην Ελλάδα οι μόνες γνήσιες Αγροτικές Αγορές, όπως σε όλη την Ευρώπη (όπου ονομάζονται Farmers Market, και τις προσεγγίσαμε κατά την επίσκεψη Μελέτης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Οκτ 2010) είναι οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών, με αυτοέλεγχο προσαγόμενων προϊόντων από τις Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών και οριοθέτηση, χώρου και τρόπου λειτουργίας, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 Οι Αγροτικές αγορές είναι μια νέα μορφή αγοράς αυτοτελούς και ανεξάρτητης από κάθε άλλη μορφή αγοράς , όπου συμμετέχουν παραγωγοί και κάθε ένας διαθέτει τα πιστοποιημένα ποιοτικά ιδίας παραγωγής προϊόντα , πρωτογενή ή μεταποιημένα που υποστηρίζει η θεσμική συνδικαλιστική οργάνωση (Ν3147/2003, άρθρο 20 ) Πανελληνιά Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) και επιθυμεί την θεσμοθέτηση της από την βουλή των Ελλήνων .
Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας συμμετείχε  στην 1η  πειραματική αγροτική αγορά της Ελλάδας στην κουλούρα Ημαθίας  με νέους αγρότες  βλέποντας την θετική  απήχηση που είχε στους καταναλωτές.
Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μας σε συνεργασία με τον δήμο Πρέβεζας τον Δήμαρχο Κύριο Μπαϊλη  και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κύριο Κατσιπανέλη αλλά και την Π.Ε Πρέβεζας  με τον Αντιπεριφερειάρχη Κύριο Ιωάννου και τον αρμόδιο προϊστάμενο Κύριο Κανιώρη  οι προσπάθειες   ήταν άκαρπες  χωρίς να ευθύνονται όλοι οι παραπάνω αλλά γιατί η κεντρική  εξουσία (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δ. Μακεδονίας ) και η προηγούμενη κυβέρνηση , καθώς ακυρώσαν την 1η φορά   ψηφισμένο  κανονισμό του Δ.Σ του Δήμου Πρέβεζας  και την 2η  φορά με εγκύκλιο του Υ.Π.Ε.Κ.Α την αρμοδιότητα των δήμων να δημιουργούν  αρμόδιες επιτροπές για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς και την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου και την αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου & Δυτ. Μακεδονίας  . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να  καθυστερεί  η λαϊκή αγορά , με τον κανονισμό της οποίας οποία δεν συμφωνούμε, γιατί σύμφωνα μ΄ αυτόν   θα συμμετάσχουν κατά 45 % επαγγελματίες μικροπωλητές  αγροτικών προϊόντων,  45% αγρότες παραγωγοί  και 10% μικροπωλητές διαφόρων ειδών από ολόκληρη την Ελλάδα και οι τιμές θα είναι ισάξιες με τις τιμές των  εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας  . Με την δημιουργία αυτής λοιπόν της λαϊκής αγοράς  και τον συγκεκριμένο κανονισμό θίγονται άμεσσα  οι επαγγελματίες μανάβηδες της πόλης μας αλλά και οι παραγωγοί της . Επίσης  στην  Π.Ε  Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στον Δήμο Αγρινίου δημιουργήθηκε Αγροτική αγορά  μόνο με παραγωγούς  παρά το γεγονός ότι  σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία λειτουργούν κανονικές λαϊκές αγορές  αλλά και με παράδειγμα   τα κινήματα αγροτών παραγωγών που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα ( κίνημα πατάτας , αγροτικές αγορές , κινήματα πολιτών για την στήριξη των αγροτών χωρίς μεσάζοντες κλπ) .
Κάποιοι λοιπόν  προσπαθούν προεκλογικά να εκμεταλλευθούν την όλη κατάσταση  και  θέλουν να δημιουργήσουν λαϊκή αγορά με τους δικούς τους όρους χωρίς να έχουν ενημερώσει την Ε.Ν.Α Πρέβεζας  που ασχολείται με  το θέμα αυτό πάνω από 2 χρόνια  και  ο στόχος  της είναι να  αυξήσει το εισόδημα  των νέων αγροτών αλλά και όλων των αγροτών της Π.Ε Πρέβεζας. 
 Βλέποντας όλα τα παραπάνω οι  παραγωγοί της Πρέβεζας   έχουν έρθει στο χείλος του γκρεμού είναι χρεωμένοι στις τράπεζες δεν μπορούν να πωλούν τα αγροτικά προϊόντα τους σε  εξευτελιστικές τιμές όταν τα ίδια τα βλέπουν στα ράφια της πόλης μας σε τιμές 3 , 4 η και 5 φορές επάνω από την τιμή στο χωράφι.
  Με την ελπίδα λοιπόν ότι θα στηρίξετε τους νέους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα που έχει άμεση ανάγκη αυτή τη δύσκολη στιγμή  και  έπειτα από συνεχιζόμενες συναντήσεις της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας με παραγωγούς  της Π.Ε. Πρέβεζας πήραμε την απόφαση:  
Να δημιουργήσουμε πειραματική Αγροτική Αγορά στην                                 Δ. Ε.    Πρέβεζας σε ιδιωτικό χώρο  με προσωρινό κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο :
    1) θα συμμετέχουν μονό αγρότες  παραγωγοί που θα έχουν ατομική άδεια παραγωγού  σε ισχύ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης .
    2) Η ‘Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας  σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους  φορείς  ( παραγωγούς ,διοίκηση, συνεταιρισμούς ) να δημιουργήσει  ελεγκτική επιτροπή  η οποία θα ελέγχει  τους παραγωγούς  και την παραγωγή τους για να  μπορούν να  συμμετέχουν  στην αγροτική αγορά.
    3)Την δημιουργία συλλόγου αγροτικής αγοράς  και εκλογή νέας διοίκησης και τεχνικού συμβούλου  που σε συνεργασία με την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  να συμβάλει  στην καλύτερη διοίκηση & λειτουργία της αγοράς . 
    4) Οι τιμές λιανικής πώλησης  των αγροτικών προϊόντων θα καθορίζονται από τους παραγωγούς  σε συνεργασία  με την νέα διοίκηση της Αγροτικής Αγοράς και  τους συνεταιρισμούς ώστε να μην είναι ισάξιες με τις λαϊκές αγορές η τα εμπορικά καταστήματα  που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα.
  5) Η έδρα της  αγροτικής αγοράς να είναι σε  υπαίθριο ιδιόκτητο χώρο ή εκμισθωμένο  από την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας .
   6) Η αγροτική αγορά να γίνεται μια φορά  την εβδομάδα στην πόλη της Πρέβεζας με την δυνατότητα να επεκταθούν σε ολόκληρη την Π.Ε. Πρέβεζας και στους δήμους Ζηρού και Πάργας .
     7)Το ωράριο λειτουργίας της αγοράς θα είναι κάθε Σάββατο από τις 6:30 έως τις 14:30
     8) Το ποσοστό ξένων παραγωγών από άλλες περιφέρειες θα  είναι 20% επί του συνόλου των παραγωγών της Π.Ε Πρέβεζας
Και μην ξεχνάμε ότι  είμαστε η μοναδική πρωτεύουσα Νομού η οποία δεν έχει καν δημοτική αγορά.
Ξεκινάμε σύντομα σε ιδιωτικό χώρο  και είμαστε βέβαιοι ότι ο συμπολίτης μας και καταναλωτής της Πρέβεζας θα αγκαλιάσει με τη στήριξή του  τη Νέα Αγροτική Αγορά με στόχο τη οικονομία των αγορών του αλλά και την προμήθεια αγνών , φρέσκων και ποιοτικών προϊόντων στις καλύτερες τιμές κάνοντας πράξη το ¨από το χωράφι στο ράφι¨ .
                                                                                                                                           Για την Ε.Ν.Α Πρέβεζας                   
  ΤΗΛ  6974111252                                                                                         Ο πρόεδρος     enaprevezas@yahoo.gr                                                                          ΛΕΩΝΙΔΑΣ  ΡΑΒΑΝΟΣ 
http://enaprevezas.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9480.html


Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

"Τα ιερά τύμπανα της Γης" στην Πάργα

Πώς απαντούν οι Έλληνες επαγγελματίες στην ερώτηση "Πώς πάει η δουλειά?"


Φούρναρης: Ψίχουλα
Μανάβης: Κολοκύθια
Αγρότης: ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι
Ανθοπώλης: Μαρασμός...
Υφασματέμπορος:... Πανί με πανί
Ψαράς: Ούτε λέπι
Φαρμακοποιός: Με το σταγονόμετρο
Ηλεκτρολόγος: Δεν βλέπω φως
Υδραυλικός: Λούφα η δουλειά
Μηχανικός αυτοκινήτων: Στο ρελαντί
Έμπορος χαλιών: Χάλια
Κομμωτής: Τρίχες
Ψιλικατζής: Ψιλοπράγματα
Νεκροθάφτης: Ψόφια πράγματα
Τυπογράφος: Ούτε φύλλο
Ο απέναντι νεκροθάφτης: Μεγάλη νέκρα
Βοθρατζής: Σκατά
Ναυτικός: Πιάσαμε πάτο
Στρατιωτικός: βήμα σημειωτόν
Τσατσά: Πο*τσες
Πόρνη: Αραχνιάσαμε
Χρηματιστής: Δεκάρα τσακιστή

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Μη διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων στα χωράφια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παγώνουν οι πληρωμές των δικαιούχων.

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω, ολόκληρο, άρθρο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 1-6-2012 στο www.agrotypos.gr γιατί θεωρούμε ότι ενδιαφέρει ευρύ φάσμα αγροτών, αφού έχει να κάνει με τα προγράμματα "Νέων Γεωργών", "Βιολογικής Γεωργίας", "Νιτρορύπανσης" κλπ.
Δικό μας σχόλιο; Ανεξάρτητα με το αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιεί εγκαίρως ή όχι τους προβλεπόμενους ελέγχους το γεγονός είναι ένα: Η ελληνική Δημόσια Διοίκηση έκανε για μία ακόμη φορά το ...θαύμα της, αφού κατάφερε να εμπλέξει τις διαδικασίες ελέγχου και πληρωμής των προγραμμάτων σε τέτοια γραφειοκρατικά γρανάζια που νομίζει κανείς πως θέλει να τιμωρήσει όσους ...τόλμησαν να υποβάλλουν σχετικό φάκελο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική διαδικασία εμπλέκονται τέσσερις διαφορετικές Υπηρεσίες: Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ολόκληρο το σχετικό άρθρο του "Αγροτύπου":

Πάργα και περίχωρα: "Ω! Έλληνα, Νεοέλληνα…"

Αγία Κυριακή Πάργας

Η Πάργα και η ευρύτερη περιοχή της (Αγία Κυριακή, Ανθούσα, Αγιά) είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά κι όλης της Ελλάδας. Αυτό είναι γνωστό σ’ όλο τον κόσμο, πράγμα που επιβεβαιώνει και η τουριστική της κίνηση, που το καλοκαίρι φτάνει μέχρι και τους 20.000 επισκέπτες.
 
Όλοι αυτοί οι επισκέπτες, λοιπόν, περνούν, για να έρθουν στην περιοχή, από έναν κύριο δρόμο. Ένα δρόμο που ξεκινά με θέα τον καταπληκτικό και προστατευόμενο υδροβιότοπο του Καλοδικίου και συνεχίζει σε μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων με θέα τη Λευκάδα, ενίοτε και την Κεφαλονιά, τους Παξούς και Αντίπαξους και γενικά μεγάλο μέρος του Ιονίου. Τελευταία, όμως, στην καταπληκτική αυτή θέα προστέθηκε και η απερίγραπτη ανθρώπινη παρέμβαση. Με γνώμονα την απόλυτη καφρίλα, την έλλειψη κοινωνικής ευθύνης και στοιχειώδους αισθητικής, με την ανοχή και την αδιαφορία που δυστυχώς εκπαιδευτήκαμε να κουβαλάμε, ο υπέροχος αυτός δρόμος μετατράπηκε σε μια χωματερή μπάζων με λογιών – λογιών υλικά.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον. Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.


(Στίχοι: Φώντας Λάδης
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Δημητριάδη)



Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει.
Τι κρύβει μέσ' στα δόντια του το ξέρω,
καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
και χάνονται βαθιά στα περασμένα.
Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν,
μα όχι και το μίσος του για μένα.

Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον.
Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
που λούζεται στον ήλιο και στ' αγέρι,
το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

Μα πάλι θέ ν' απλώσει σα χολέρα
πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου,
και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.





Αρκετά με τα γιαούρτια και το χαβαλέ Υπεύθυνοι πολίτες και όχι αχρείοι ψηφοφόροι

Οι «αγανακτισμένοι» μεταμορφώθηκαν σε τραμπούκους λοιπόν; Ένας στους δυο έλληνες χειροκροτεί το διασυρμό των βουλευτών της κυβέρνησης, είπε η δημοσκόπηση.

Όμως ποιο πρόβλημα λύνουν οι λοιδορίες, ο χαβαλές, τα γιαουρτώματα, τα μουντζώματα, οι αγχόνες και οι απειλές; 

Μήπως τώρα πρωτογνωρίσαμε σε τι είδους στάνη μετατρέψαμε το Κοινοβούλιο μας; Μήπως τώρα ανακαλύψαμε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών είναι εμετικά ανθρωπάρια, που μόνο τους προσόν είναι ότι ξέρουν να κολακεύουν και να εξυπηρετούν τις ταπεινότερες ανάγκες των ψηφοφόρων τους;
  
Γιατί τώρα μόνο τους χλευάζουμε; Μέχρι χθες τρέχαμε να τους σφίξουμε το χέρι, να φωτογραφηθούμε πλάι τους, να τους τοποθετήσουμε στην πρώτη σειρά σε κάθε μας εκδήλωση, ν’ ακούμε τους ανόητους χαιρετισμούς, που έκαναν στην αρχή κάθε συνάθροισης κι έπειτα αποχωρούσαν βιαστικά λόγω φόρτου εργασίας.

Τους ακούμε σε όλα τα κανάλια να επαναλαμβάνουν τα ίδια κοινότυπα επιχειρήματα που ξέρουμε από την αρχή ότι θα διατυπώσουν, να τσακώνονται σικέ ασχέτως του τι πιστεύουν πραγματικά, όπως η κομματική πειθαρχία επιβάλει.

Τους βλέπαμε να ψηφίζουν συντεταγμένα στη Βουλή σαν αγέλη λύκων. Φυσικά και δε μας εκπροσωπούν. Ποτέ δε μας εκπροσωπούσαν.

Γι άλλα τους ψηφίζουμε και άλλα μας κάνουν πάντα.  Γιαυτό και το μεταβαλλόμενο ρεύμα των αναποφάσιστων, που καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, πάντα νιώθει προδομένο.

Και τώρα οι οπαδοί μεταμορφώθηκαν σε όχλο, που διψά να συντρίψει τα είδωλα, που μέχρι χθες προσκυνούσε.

Όμως προσοχή. Αυτός που χλευάζουμε είναι αυτός εμείς αναδείξαμε. Αυτός που απειλούμε, είναι εκείνος που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση χάρη στις διαδικασίες που σεβόμαστε και τιμούμε, στη Δημοκρατία που εμείς έτσι διαμορφώσαμε.

Αν γινόντουσαν αύριο εκλογές είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επανεκλέγαμε ξανά τον ίδιο ή κάποιο παρόμοιο. Εκείνον, που θα μας παραμύθιαζε πειστικότερα, εκείνον, που θα μας έταζε περισσότερα και κυρίως εκείνον, που θα μας έκανε τα περισσότερα ρουσφέτια. Ακόμη και στα λεγόμενα κόμματα ιδεών ποιοι επικρατούν; Μα όσοι προωθούνται από την κομματική γραμμή. Δίκαιο ίσως. Αφού συνήθως κανένα δε γνωρίζουμε πραγματικά. Δεν ψηφίζουμε αληθινούς ανθρώπους, αλλά κατασκευασμένες εικόνες. Γιαυτό και οι «επώνυμοι» σταρ θριαμβεύουν πάντα στη σταυροδοσία. 

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει άμεση Δημοκρατία. Όμως αυτό που έχουμε είναι ότι δημιουργήσαμε για να της μοιάζει. Και είναι σίγουρα καλύτερο από τη μόνιμη ολιγαρχία ή μοναρχία. Αν και σήμερα κατάντησε κληρονομική υπόθεση, αφού οι ίδιες οικογένειες εναλλάσσουν τους απογόνους τους στην εξουσία, έχουμε ακόμη την ψευδαίσθηση ότι πάντα μπορούμε να τους ξορκίσουμε, απλώς ανακατεύοντας τα χαρτιά της τράπουλας. 

Οι αρχαίοι μας σοφοί πρόγονοι πάντως δεν είχαν εκλογές, δεν ψήφιζαν τον εκπρόσωπό τους. Οι βουλευτές κληρώνονταν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σύγχρονες μελέτες έδειξαν ότι ένα τέτοιο σύστημα και σήμερα θα λειτουργούσε καλύτερα, αφού οι κληρωτοί βουλευτές ενδιαφέρονται περισσότερο για το γενικό καλό και όχι για το κέρδος της συντεχνίας τους, ενώ η διαρκής ανανέωση δεν επιτρέπει τη διαφθορά. Όμως πόσοι θα δεχόντουσαν να υπηρετούν τη Δημοκρατία με ένα τέτοιο σύστημα χωρίς προσωπικό όφελος, ούτε καν τη δόξα της διάκρισης; Προφανώς όσοι και στο θεσμό των ενόρκων στα δικαστήρια, όπου όλοι παριστάνουν τον άρρωστο για να ξεφύγουν. 

Χρειάζονται επιχειρήματα και ηγετικές φυσιογνωμίες. Η Δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα, γιατί μόνο μέσα σε αυτή άνθισαν τόσο πολλές εξαιρετικές φυσιογνωμίες, στην πολιτική, την επιστήμη, τις τέχνες, γιατί θεωρητικά τουλάχιστον δίνει σε όλους ίσες ευκαιρίες. Η Δημοκρατία είναι το πιο εύθραυστο πολίτευμα, ακριβώς γιατί πάντα κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να γίνουν πιο ίσοι από τους άλλους. Και αυτό δε λύνεται στιγμιαία με βρισιές και γιούχα, αλλά μεθοδικά με συντονισμένη προσπάθεια γενεών, που έπαθαν και έμαθαν.

Ίσως η κρίση αφήσει κάτι θετικό. Ίσως ξαναγίνουμε υπεύθυνοι πολίτες και όχι αχρείοι ψηφοφόροι. Απ’ ότι φαίνεται οι εκλογές σιμώνουν. Θα δώσουμε λύση στις κάλπες ή θ’ αρκεστούμε στην άρνηση και τη γελοιοποίηση του μόνου θεσμού, που μας υπερασπίζει, τη δική μας ψήφο; Γιατί τώρα πια η κοπάνα και ο χαβαλές είναι σίγουρη συλλογική αυτοκτονία.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου