Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Σουλιώτικη πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης

 H Σουλιώτισσα, μαθήτρια της Πρώτης Λυκείου Πάργας,  Παναγιώτα Μπόλωση του Ηλία κατέλαβε την ΠΡΩΤΗ θέση (στην κατηγορία των 15 ετών) σε Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης ανάμεσα σε εκατοντάδες παιδιά από 75 κράτη από όλο τον κόσμο με το ποιημα «Το μέλλον στο φλιτζάνι».


Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Castello di Duino και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Νεότητας της Ιταλίας, από μια σειρά φορείς της Ιταλίας, ενώ αξιολογητές ήταν φιλόλογοι αλλά και πανεπιστημιακοί που έχουν σχέση με την ποίηση.

Την δεύτερη θέση κατλαβε η Angela Cevtovich (Serbia), και την τρίτη θέση η Regina Schnell (Germania). 

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης Castello di Duino έγινε με πρωτοβουλία της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ιταλία, σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.
Η Εστία Ιταλίας του ΕΙΠ, που συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση από το 2009, διοχέτευσε την προκήρυξη του διαγωνισμού στα ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαπολιτισμικό Τομέα Θεμάτων Σπουδών Επιμόρφωσης και Καινοτομιών του Υπουργείου Παιδείας, σε Πανεπιστήμια, καθώς και σε ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς σχετικούς με την ποίηση. Στη φετινή έκδοση υπήρξαν 36 υποψηφιότητες από ελληνικά σχολεία και νέους Έλληνες ποιητές.

Το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Castello di Duino διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με το Collegio del Mondo Unito dell'Adriatico και με την υποστήριξη της UNESCO, του Πρίγκιπα Carlo Alessandro della Torre e Tasso del Castello di Duino, του Δήμου του Duino, της Muggia, της CEI (Central European Initiative) και άλλων τοπικών φορέων. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ποίηση και Αλληλεγγύη» και του Διεθνούς Βραβείου Ποίησης Castello di Duino είναι η καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Τεργέστης Gabriella Valera Gruber.

Ο διαγωνισμός ποίησης – ένας από τους βασικότερους σε διεθνές επίπεδο – απευθύνεται σε νέους μέχρι 30 ετών και σχολεία και έως σήμερα έχουν συμμετάσχει περίπου 6.750 άτομα. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 950 ποιήματα γραμμένα σε 75 διαφορετικές γλώσσες και 70 σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου