Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Παραγωγή Ελαιολάδου – Αρχαία Ελαιοτριβεία


Το δέντρο της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν ένα σύμβολο ειρήνης, γονιμότητας, εξαγνισμού, ισχύος, νίκης και μετάνοιας, διαδραματίζοντας ένα βασικό ρόλο στην ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων. Η σημασία του ελαιολάδου ήταν επίσης ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς το λάδι πέρα από την καθημερινή χρήση του στο φαγητό, χρησιμοποιούνταν και σε διάφορες άλλες εφαρμογές, όπως στη βυρσοδεψία, στην υφαντική, στο φωτισμό, στην αρωματοποιία, στη φαρμακευτική, στην ιατρική, αλλά και σε διάφορες λατρευτικές τελετές.


Γενικά οι αρχαίοι στηρίζονταν κατά κύριο λόγο στο λάδι της ελιάς για την προμήθεια του λίπους που τους ήταν απαραίτητη. Αντίθετα, τα ζωικά λίπη χρησιμοποιούνταν σε περιορισμένο βαθμό, ενώ το βούτυρο, αν και γνωστό, προορίζονταν για συγκεκριμένες θρησκευτικές τελετές ή κάποιες ιατρικές συνταγές. Έτσι η ελιά αποτέλεσε ένα δέντρο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε μία ιδιαίτερη τεχνολογία, τόσο ως προς τη συγκομιδή των καρπών της, όσο και ως προς την παραγωγή του λαδιού της.

Οι απαρχές της ελαιοκαλλιέργειας τοποθετούνται χρονικά στην πρώιμη Χαλκοκρατία, στην 3η δηλαδή χιλιετία π.Χ. Το προβάδισμα ως προς την ελαιοκαλλιέργεια πληρούσε η Μινωική Κρήτη λόγω του εύκρατου κλίματός της, της γεωμορφολογίας της, αλλά και της εντατικοποίησης της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής της. Μάλιστα η Κρήτη διέθετε ένα δίκτυο εμπορικών συναλλαγών με πολιτισμούς της ανατολικής Μεσογείου όπου υλοποιούνταν η συστηματική εκμετάλλευση της ελιάς, απ’ όπου πιθανόν να μεταλαμπαδεύτηκαν στο νησί και οι σχετικές ελαιοκομικές γνώσεις.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Καταγγελία της Παρέμβασης για τα Ζώα

 
 
Στις 21/11/14 η περιοχή Φραξύλα της Καστροσυκιάς γέμισε φόλες.


Απολογισμός αυτής της αναίσχυντης πράξης ήταν η φριχτή θανάτωση 12 σκύλων και άγνωστο ακόμη πόσων γατών. Ανάμεσά τους και σκύλοι ιδιοκτητών.

Στην Αστυνομία έγιναν καταγγελίες από τους ιδιοκτήτες που έχασαν τα ζώα τους. Τι έκανε όμως η αστυνομία; Επισκέφτηκε το χώρο, έκανε συστάσεις, ενημέρωσε για τις ποινές που προβλέπει ο νόμος, ερεύνησε  την υπόθεση; Γνωρίζουμε ότι ετοίμασαν δικογραφία. Όμως, αυτό αρκεί;

Ο νόμος είναι σαφής:
ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 1-5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΩΣ 15.000 ΕΥΡΩ.
Την Κυριακή 23/11/14 ειδοποιηθήκαμε από τον Κοινοτάρχη Μύτικα, κ. Ντίτσο, ότι υπάρχει ένα δηλητηριασμένο σκυλί σε δρόμο του Μύτικα.

Επικοινώνησε μαζί μας και οι οδηγίες ήταν σαφείς και του δώσαμε τα τηλέφωνα των κτηνιάτρων. Τι έκανε ο κ. Ντίτσος εφόσον βρήκε κτηνίατρο; Μετέφερε το ζώο σε ασφαλές μέρος και στη συνέχεια στον κτηνίατρο; ΟΧΙ! Παραμόνο άφησαν το ζώο στη μέση του δρόμου να σφαδάζει, στη θέα μάλιστα μικρών παιδιών, μέχρι να φτάσει στο σημείο το μέλος μας Δώρα Τσάτση. Το σκυλάκι, κουτάβι! ΣΩΘΗΚΕ.

Πόσο «επικίνδυνοι» είναι οι φιλελεύθεροι γονείς;


Είστε υπερβολικά ανεκτικοί και υποχωρητικοί με τα παιδιά σας και αρνείστε να τους βάλετε όρια στο όνομα του φιλελευθερισμού; Ο νευροψυχίατρος και ειδικευμένος σε θέματα συμπεριφοράς D.r David Sack, μας λέει γιατί οι φιλελεύθεροι γονείς είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους αυταρχικούς!
Ο γνωστός φιλελεύθερος φιλόσοφος Μοντεσκιέ έλεγε: «Ελευθερία δεν είναι το να κάνει κανείς ό,τι θέλει αλλά το να μπορεί να κάνει ό,τι πρέπει». Σήμερα πολλοί γονείς βασιζόμενοι σε μια λανθασμένη ή ψεύτικη έννοια του φιλευθερισμού αναπτύσσουν μια υπερβολικά ανεκτική συμπεριφορά προς τα παιδιά τους, με καταστροφικά –πολλές φορές- αποτελέσματα.
Τα χαρακτηριστικά των φιλελεύθερων γονιών
Οι ανεκτικοί και φιλελεύθεροι γονείς φοβούνται να υποστηρίξουν ανοικτά τις απόψεις και τα πιστεύω τους και  αποφεύγουν τη σύγκρουση με κάθε τρόπο.
Αισθάνονται αδύναμοι να εμποδίσουν την προκλητική συμπεριφορά των παιδιών τους και  φτάνουν να την θεωρούν ένα αναγκαίο κακό. 
409473_317779384995074_275581332_n

Γιατί είναι λάθος
Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι οι γονείς του έχουν διαφορετικό ρόλο από εκείνο και ότι φροντίζουν για την ασφάλειά του. Τα όρια χρειάζονται γιατί κάποιος οφείλει να είναι υπεύθυνος και να φροντίζει τα πρέπει που είναι πιο σημαντικά από τα θέλω. Είναι πολύ τρομακτικό για ένα παιδί να σκέφτεται ότι κανείς δεν είναι υπεύθυνος για εκείνο σε ένα κόσμο που πιθανόν του φαίνεται τρομακτικός.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Πότε και γιατί οι γάτες μπήκαν στα σπίτια των ανθρώπων;

 

Απάντηση στο ερώτημα της εξέλιξης της άγριας γάτας σε οικόσιτο και κατοικίδιο ζώο έδωσε διεθνής ερευνητική ομάδα μελετώντας το γονιδίωμα του συμπαθούς τετράποδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γάτες εξημερώθηκαν πολύ πιο πρόσφατα από τα σκυλιά, πριν από 9.500 χρόνια ενώ οι σκύλοι -σύμφωνα με κάποιες θεωρίες- πριν από 30.000 περίπου χρόνια.

Η έρευνα που διενήργησαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον-Σεντ Λούις με  επικεφαλής τον γενετιστή Γουέσλι Γουόρεν, συνδέει την εξημέρωση της αγριόγατας με την εμφάνιση της γεωργίας και γεωγραφικά την τοποθετεί στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Μέχρι στιγμής είχαμε αρχαιολογικά δεδομένα που έδειχναν εξημέρωση της γάτας πριν από 9.000 στην Κύπρο και πριν από 5.000 χρόνια στην Κίνα.

—Η ανάλυση του DNA

Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης αναλύθηκε γενετικό υλικό από 22 εξημερωμένες γάτες από όλο τον κόσμο και υποβλήθηκε σε συγκριτική μελέτη με το γονιδίωμα από ευρωπαϊκές και μεσανατολικές αγριόγατες.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Πέρι ανακοινώσεων για το Βάλτο

Όπως και τα άλλα τοπικά διαδικτυακά μέσα λάβαμε ένα δελτίο τύπου από την εταιρεία "ΟΚΡΙΒΑΣ" όπου απαντάει στα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις των προηγουμένων ημερών σχετικά με τα επενδυτικά της σχέδια στο Βάλτο.

Η αισθητική μας όμως δεν μας επιτρέπει να αναρτήσουμε κείμενα που περιέχουν χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα που προσβάλλουν διάφορους ανθρώπους.

Για λόγους δεοντολογίας και για την ενημέρωσή σας, σας παραπέμπουμε σε φιλική σελίδα  που έχει  αναρτήσει το εν λόγω δελτίο τύπου.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο ΕΔΩ, 

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ - ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΑΝΕΨΙΑ Ή ΠΥΑΝΟΨΙΑ Ή ΠΑΝΟΨΙΑ

 


Πυανόψια· ἑορτὴ Ἀθήνησιν. εἴρηται δέ, παρόσον κυάμων ἐμπίπλανται. καὶ ἄγεται Πυανεψιῶνος ἑβδόμῃ, ἐπειδὴ ἕψουσιν ἔτνος. οὕτω δὲ κέκληνται ὁ μὴν καὶ ἡ ἑορτή, διὰ τὸ ἀθάραν ἑψεῖν, ἃ καλοῦσι πύανα.
Πύανοι· κύαμοι. καὶ πᾶν ὄσπριον.

ΗΣΥΧΙΟΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΥΣ


Πυανόψια· Λυκοῦργος ἐν τῷ Κατὰ Μενεσαίχμου· «καὶ ἡμεῖς Πυανόψια ταύτην τὴν ἑορτὴν καλοῦμεν, οἱ δ' ἄλλοι Ἕλληνες Πανόψια, ὅτι πάντας εἶδον τοὺς καρποὺς τῇ ὄψει
Ἀπολλώνιος καὶ σχεδὸν πάντες οἱ περὶ τῶν Ἀθήνησιν ἑορτῶν γεγραφότες Πυανεψιῶνος ἑβδόμῃ τὰΠυανέψια Ἀπόλλωνι ἄγεσθαί φασι. δεῖν δέ φασι λέγειν Πυανέψια καὶ τὸν μῆνα Πυανεψιῶνα· πύανα γὰρ ἕψουσιν ἐν αὐτοῖς καὶ ἡ εἰρεσιώνη ἄγεται.

ΑΡΠΟΚΡΑΤΙΩΝ

Πολυσπόρια
Μήπως έφτασαν τα τέλη του Οκτώβρη; Μήπως κοντεύει στα μέσα κι ό Νοέμβρης; Ήρθε τότε η ώρα να «γιορτάσουμε» τα Πυανόψια μαζί με τους προγόνους μας στην αρχαία Αθήνα. Να ευχαριστήσουμε το Θεό Απόλλωνα και τη Θεά Αθηνά που προστάτεψαν τη γονιμότητα της γης τη χρονιά που έφυγε. Να παρακαλέσουμε να βοηθήσουν τη σοδειά και τούτο το χρόνο, τώρα που σπέρνουν τη γη και προπαντός…να μαγειρέψουν μαζί τους ένα έδεσμα από σπόρους σιτηρών και άλλων καρπών. Εκείνοι μαζεύονταν έξω από το ναό του Απόλλωνα και παιδιά στεφανωμένα με κλαδιά ελιάς και δάφνης τους προσέφεραν απ’ αυτό το γλύκισμα. Ύστερα γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδούσαν και οι οικοδεσπότες παίρναν κάποιο κλαδάκι απ’ τα μαλλιά τους το κρεμούσαν στην πόρτα και τους έδιναν κεράσματα.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΑΣΤΑΣ: Η αλήθεια, για την μαρίνα του Βάλτου στην Πάργα


Σαν νέα Δημοτική Αρχή, ενημερωθήκαμε για το θέμα της Μαρίνας στο Βάλτο Πάργας, πριν είκοσι ημέρες περίπου, με σχετικό έγγραφο του Ε.Ο.Τ

Αμέσως συγκάλεσα σύσκεψη με την παρουσία της Περιφέρειας, των Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία επικαλέσθηκε την μη έγγραφη ενημέρωσή της.

Έγινε πολύπλευρη συζήτηση για το θέμα, και αναθέσαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες να απαντήσουν σχετικά.

Γνωρίζουμε ότι η κοινωνία της Πάργας είναι κάθετα αντίθετη στην δημιουργία Μαρίνας στην συγκεκριμένη θέση, και το σεβόμαστε απόλυτα.

Και τούτο γιατί ο βάλτος είναι μία πολυσύχναστη παραλία που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο αριθμό λουομένων σε σχέση με τις υπόλοιπες παραλίες.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς σαν νέα Δημοτική Αρχή θα προστατεύσουμε την περιουσία του δήμου μας, ενεργώντας πάντα στα πλαίσια της σχετικής Νομοθεσίας.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

«ΠΟΡΤΟ ΒΑΛΤΟ»: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ, ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η δημοτική κίνηση «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ στο Φανάρι και την Πάργα» 
και η περιφερειακή κίνηση «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΉΠΕΙΡΟ» 
για το προγραμματισμένο «έργο» στο Βάλτο.

 

Από τα μέσα  Αυγούστου ενημερωθήκαμε και επισήμως  ότι έχει κατατεθεί από εταιρεία σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία μαρίνας και ξενοδοχείο 5* στο Βάλτο Πάργας. Στα πλαίσια του νέου «αναπτυξιακού νόμου» για την  επένδυση αυτή εγκρίθηκε κρατική χρηματοδότηση που ανέρχεται στο ποσό των περίπου 5.000.000  Ευρώ.

Από το σημείο αυτό και με βάση τα στοιχεία που ακολουθούν παρακάτω, προκύπτουν μια σειρά  εύλογων ερωτημάτων:

Ερώτημα 1ο
 
Πώς είναι δυνατόν να εγκρίνεται η χρηματοδότηση μιας τέτοιας «επένδυσης» ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης;
Η συγκεκριμένη εταιρία, πέρα από τις εκτάσεις που αγόρασε από ιδιώτες, περιλαμβάνει στο τοπογραφικό τμήμα του αιγιαλού, δημόσιες και ξένες εκτάσεις και το ίδιο το αλιευτικό καταφύγιο και προσπαθεί να τα εντάξει σε διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων!!!

Ερώτημα 2ο
 
Γιατί σε πρόσφατες δηλώσεις τους, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθ’ ύλην  αρμόδιοι, δηλώνουν  άγνοια του θέματος τη στιγμή που η  Διεύθυνση Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού με έγγραφο  της προς το Δήμο Πάργας τις 17 Σεπτεμβρίου 2014 ζητά στοιχεία που αφορούν:  «…χωρικές ενότητες που ενσωματώνονται στην πρόταση του επενδυτή, τη μέριμνα για την ακρίβεια των διαλαμβανομένων, την αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και κάθε σχετικό συνοδευτικό που αφορά την περιοχή και επαναδιαβιβάζει  τη Μελέτη «Χωροθέτηση Τουριστικού Λιμένα στη θέση Βάλτο του Δήμου Πάργας» σε ηλεκτρονική μορφή  λαμβάνοντας υπόψη την ενημέρωση από τον εν λόγω Δήμο περί μη παραλαβής του με αρ. πρωτ. Υ.Τ. 28301/06-12-2013»;


Παράλληλα αξίζει να επισημάνουμε τα εξής:

- Η Διεύθυνση τουριστικών λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού από τον περασμένο Δεκέμβριο ζητά από το Δήμο, την Περιφέρεια και την Κτηματική Υπηρεσία Πρέβεζας στοιχεία για την χωροθέτηση του έργου. Μόνο η Κτηματική Υπηρεσία ανταποκρίνεται και τα στοιχεία που δίνει είναι αποκαλυπτικά.

Δείτε παρακάτω το σχετικό έγγραφο (1) και το έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Πρέβεζας προς την  Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πάργας (2)


(1)
 

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

"Δύο χρόνια χωρίς τον Άλκη Αλκαίο" Εκδήλωση Τιμής στην μνήμη του

 

 "Δύο χρόνια χωρίς τον Άλκη Αλκαίο"
Εκδήλωση Τιμής στην μνήμη του, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τον Σύλλογο Παργινών Αθήνας και την Αδελφότητα Κοκκινιωτών Θεσπρωτίας, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 18.30', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια

Οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες τιμούν ένα δικό τους άνθρωπο που στίχους του τραγούδησε όλη η Ελλάδα - από την "Πιρόγα' και τη "Ρόζα" ως το "Πρωινό τσιγάρο"... Τον ΑΛΚΗ ΑΛΚΑΙΟ από την Πάργα που γεννήθηκε ως ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΑΡΟΣ στην Κοκκινιά Θεσπρωτίας. "Ο Βαγγέλης Λιάρος είναι γέννημα Κοκκινιώτης, ο Άλκης Αλκαίος είναι γέννημα θρέμμα Παργινός", έλεγε ο ίδιος...

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Το άγνωστο έργο του ζωγράφου, ποιητή και περιηγητή Edward Lear στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσπρωτίας


 
Περιοδική έκθεση «Στη Θεσπρωτία με τον Edward Lear» | Edward Lear 'Porto Venere', 1860

Περιήγηση στα μέρη που περπάτησε και ζωγράφισε ο μεγάλος 'Αγγλος ποιητής και τοπιογράφος Edward Lear μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη και σύγχρονες φωτογραφίες των τοπίων, προσφέρει η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες (Παρασκευή) το βράδυ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσπρωτίας.

Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό το σχετικά άγνωστο έργο του 'Αγγλου ζωγράφου, ποιητή και περιηγητή Edward Lear για τον ευρύτερο Θεσπρωτικό χώρο, από την Πάργα έως το Βουθρωτό και από τους Φιλιάτες έως τη Δωδώνη, τον οποίο εκείνος περιηγήθηκε κατά τα έτη 1849, 1856 και 1857.

Στο σύνολο των γνωστών, μέχρι σήμερα, έργων του Lear για την περιοχή συγκαταλέγονται περισσότερα από 40 σχέδια, υδατογραφίες, λιθογραφίες και ελαιογραφίες, που ζωντανεύουν με φωτογραφική λεπτομέρεια και ποιητική διάθεση, τους τόπους που τόσο πολύ μάγεψαν τον ευαίσθητο βικτωριανό καλλιτέχνη. Μοναδικές απεικονίσεις της Παραμυθιάς, του Σουλίου, των Φιλιατών, του Μαργαριτίου, της Πάργας, τοπίων δίπλα στον Καλαμά, τον Αχέροντα και τον Παύλα, αλλά και κατοίκων με φορεσιές της εποχής μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο προσφέροντας, σαν ένα περιηγητικό αφήγημα, πολύτιμες πληροφορίες για μια Θεσπρωτία που χάθηκε για πάντα.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Η δύναμη της φαντασίας, ένα υπέροχο animation


Τα παιχνίδια του μυαλού πολλές φορές γίνονται ακόμη και "επικίνδυνα" κάνοντας τη διαχωριστική γραμμή, ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, ακόμη λεπτότερη. 

Το "γαλάζια σκιά" (a shadow of blue) είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σκηνοθετικά, animation του Carlos Lascano για τη μετάβαση από το πραγματικό στο φαντασιακό και το αντίστροφο, για τους φόβους, τις επιθυμίες, τα συναισθήματα. Δείτε το!



ΠΗΓΗ

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Εκατομμύρια μέλισσες βρέθηκαν νεκρές σε περιοχή όπου φυτεύτηκε γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι

Εκατομμύρια μέλισσες βρέθηκαν νεκρές στο Οντάριο του Καναδά, σε περιοχή όπου φυτεύτηκε γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.

Ο τοπικός μελισσοκόμος Dave Schuit, ο οποίος παράγει μέλι στο Elmwood έχασε 37 εκατομμύρια μέλισσες, περίπου 600 κυψέλες.

"Από τη στιγμή που άρχισε να φυτεύεται το καλαμπόκι, οι μέλισσές μας πέθαιναν κατά χιλιάδες", λέει ο Schuit.

Πολλοί μελισσοκόμοι κατηγορούν τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα γι' αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή. Ενώ πολλές χώρες της ΕΕ τα έχουν απαγορεύσει, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ακόμα δεν έχει απαγορεύσει τα εντομοκτόνα, που κατασκευάζονται από την εταιρεία Bayer CropScience Inc.

Δύο από τα καλύτερα σε πωλήσεις φυτοφάρμακα της Bayer, το Imidacloprid και το Clothianidin, είναι γνωστό ότι εισχωρούν στη γύρη και το νέκταρ και μπορεί να βλάψουν ωφέλιμα έντομα, όπως οι μέλισσες. Η εμπορία αυτών των φυτοφαρμάκων συνέπεσε επίσης και με την εμφάνιση των θανάτων μελισσών σε μεγάλη κλίμακα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ζημιές όχι μόνο στις μέλισσες
Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, τα οποία είναι νευροτοξικά, προξενούν σημαντικές ζημιές όχι μόνο στις μέλισσες, αλλά σε πολλά άλλα είδη απαραίτητα για την υγεία των οικοσυστημάτων, όπως σε πουλιά, έντομα, σκουλήκια και ψάρια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που ζητά τον περιορισμό της χρήσης αυτών των χημικών ουσιών.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Η Ελλάδα που δεν πρόλαβε να... γεννηθεί

 Κάποια στιγμή οι γέροντες Έλληνες θα κοιτάξουν πίσω να δώσουν τη σκυτάλη και δε θα βρίσκουν κανέναν.

 http://www.newsit.gr/files/Image/2013/04/28/resized/gytheio_475_355.jpg 

Το μεγαλύτερο πλήγμα της κρίσης δεν είναι τα χαράτσια και οι έκτακτες εισφορές, αλλά η δραστική μείωση των γεννήσεων. Οι νοοτροπίες που δεν άλλαξαν και η Ελλάδα που απλώς δεν... ήρθε. 

Γράφει ο Χ. Μακρυνιώτης

Την τετραετία 2009-2013, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 23%. Την ίδια περίοδο οι γεννήσεις μειώθηκαν 22%. Μέσα σε τέσσερα χρόνια γεννήθηκαν 56.000 λιγότερα παιδιά. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της μείωσης, ενδεικτικά πέρυσι αποφοίτησαν από τα λύκεια της χώρας εκατό χιλιάδες μαθητές περίπου.

Οι μελλοντικοί ιστορικοί θα κρίνουν την εγκληματική ανικανότητα όσων φρόντισαν να φτάσει η Ελλάδα στην πλασματική ανάπτυξη και στη συνέχεια στην καταβαράθρωση, όχι τόσο για τον ΕΝΦΙΑ, το χαράτσι, τους ημιυπαίθριους, τα stress tests, τα δεύτερα stress tests, ή την έκτακτη (sic) εισφορά.

Άραγε η γελοία επίκληση της γενναιόδωρης (αν και αναγκαστικής) 'θυσίας του σοφού ελληνικού λαού' αναφέρεται και στα 56.000 παιδιά που δε γεννήθηκαν καν το διάστημα 2009-2013;

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Γεωτρήσεις για πετρέλαιο στις χερσαίες περιοχές «Αρτα – Πρέβεζα»

 
 Πηγή χάρτη: Εθνος

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της Δ. Ελλάδας, σύμφωνα με τη προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος δημοσιεύτηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., ενώ την ίδια ημέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης είχε συνομιλίες στις ΗΠΑ για την αναζήτηση επενδυτών. 

Εντός του μήνα αναμένεται να δημοσιευτεί και ο μεγάλος διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε αφορά στις χερσαίες περιοχές «Αρτα – Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «ΒΔ Πελοπόννησος» για τις οποίες υπέβαλε στις 14 Απριλίου 2014 αίτημα η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Enel Τrade Spa.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον εκδηλώνει και η Energean Οil & Gas, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο και έχει τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από τρεις ημερολογιακούς μήνες από τη δημοσίευση.

Oπως αναφέρει η προκήρυξη, το υπουργείο θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί, ενώ στα βασικά κριτήρια αξιολόγησης, πέραν του μισθώματος, περιλαμβάνονται:

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Παραγωγοί ή σερβιτόροι;

 http://www.elora.gr/portal/images/stories/2014/10/garsonia.jpg 

 Μικρομαγαζάτορας στη Ρόδο, οξυνούστατος και προσγειωμένος, καταθέτει:

Την περασμένη χρονιά (2013) καταγράφηκαν στη Ρόδο τρία εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες διανυχτερεύσεις επισκεπτών. Το ελάχιστο από όσα θα καταναλώσει ένας επισκέπτης σε κάθε εικοσιτετράωρη παραμονή του στο νησί, είναι, οπωσδήποτε, ένα ψωμάκι – ένα από τα μικρά στρογγυλά αρτίδια που συνοδεύουν κάθε πρόγευμα - γεύμα - δείπνο σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο κατάλυμα.
Για να παράγονται στη Ρόδο καθημερινά 3.800.000 ψωμάκια (η ελάχιστη αναγκαία για τους επισκέπτες ποσότητα) χρειάζονται περίπου 500 φούρνοι. Τόσοι φούρνοι για να λειτουργήσουν, ως παραγωγή και εμπορία, προϋποθέτουν και συνεπάγονται τουλάχιστον 1.500 έως 2.000 θέσεις εργασίας. Η διακίνηση των υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή των αρτιδίων και την οργάνωση της προώθησής τους στην αγορά, θα προϋπέθετε άλλους τόσους ανθρώπους στη δουλειά.

Σήμερα, τα ψωμάκια που καταναλώνονται, κατά εκατοντάδες χιλιάδων, στη Ρόδο, εισάγονται, όλα, ως κατεψυγμένη ζύμη, από την Κίνα, το Μαρόκο, την Πολωνία (βλ. και «Κ» 22.4.2006). Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες έγινε εισαγωγή από την Κίνα και κατεψυγμένων μερίδων μουσακά! Ναι, ακόμα και ο προβαλλόμενος στην τουριστική αγορά σαν σύμβολο της ελληνικότητας μουσακάς, εισάγεται πια «προκάτ» από την Κίνα.