Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Καταγγελίες των Φιλόζωων Πάργας για το τέλος των αδέσποτων - Που πρέπει να απαντηθούν από τον Δήμαρχο της πόλης

Καταγγελίες των Φιλόζωων Πάργας για το τέλος των αδέσποτων - Που πρέπει να απαντηθούν από τον Δήμαρχο της πόλης

Ερωτηματικά γεννούν οι καταγγελίες φιλόζωων της Πάργας σχετικά με τα χρήματα που πληρώνονται μέσω τέλους για τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Πάργας,  και τα οποία όπως αναφέρουν δεν έχουν δοθεί ποτέ μέχρι σήμερα για την περίθαλψη των ζώων που εντοπίζονται  κατά καιρούς και χρίζουν κτηνιατρικής φροντίδας.  Συγκεκριμένα  όσες φορές επιχείρησαν  να επικοινωνήσουν με τον Δήμο για περιστατικά τραυματισμένων ή κακοποιημένων ζώων που χρειάζονταν ιατρική φροντίδα,  ο Δήμος ουδέποτε ανταποκρίθηκε,  με αποτέλεσμα να φροντίζουν οι ίδιοι  για τα ζώα  επωμιζόμενοι και το οικονομικό  κόστος,  ή να απευθύνονται για βοήθεια στην Παρέμβαση Για Τα Ζώα. Και τα περιστατικά αυτά είναι πολλά. 

Πέραν όμως και από τα  τραυματισμένα ζώα, ο Δήμος Πάργας καμία δράση δεν έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα για τα αδέσποτα ζώα του, δηλαδή εμβολιασμούς, στειρώσεις, σήμανση όπως προβλέπει ο νόμος. Και μιλούμε για ένα δήμο όπου εκτός της Πάργας και σε όλη την περιοχή Φαναρίου έχουμε πολλές εγκαταλείψεις ζώων, περιστατικά κακοποίησης  και δηλητηρίασης ζώων, δυστυχώς αρκετά συχνά. 


Ηρθαμε σε επαφή και με την Παρέμβαση  για  το  θέμα  των ζώων στον δήμο Πάργας.



Μέλη της Παρέμβασης  Για Τα Ζώα που περιέθαλψαν  ζώα από την Πάργα και το Καναλλάκι  μας είπαν .«Ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι ο Δήμος Πάργας - Φαναρίου εισπράττει ανταποδοτικό τέλος μέσω του λογαριασμού ύδρευσης υπέρ των αδέσποτων ζώων. Ενώ η διαδικασία αυτή γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος δεν έχει αναλάβει ακόμη καμμία δράση για την προστασία και διαχείρηση των αδέσποτων ζώων του.Εμείς έχουμε κληθεί πολλές φορές να βοηθήσουμε. Μεταφέραμε τα ζώα σε γιατρούς στην Πρέβεζα ακόμη και Λευκάδα.



Τα περιστατικά που αντιμετωπίσαμε, ήταν όλα δύσκολα(!) μιας και αφορούν κυρίως τροχαία ατυχήματα αλλά και άγριες κακοποιήσεις(!) ζώων. Η  Δημοτικής Αρχής Πάργας – Φαναρίου, ενώ μας υποσχέθηκε μετά από πολλές επικοινωνίες και με την οικονομική υπηρεσία του δήμου Πάργας ότι θα  αναλάβει την  ευθύνη  για  το κόστος  νοσηλείας και χειρουργείων (ορθοπεδικών και όχι μόνο), μέχρι σήμερα δεν έχει πληρώσει τα τιμολόγια των κτηνιάτρων. Και αναφερόμαστε μόνο στα περιστατικά της περιόδου από Σεπτέμβρη 2014 μέχρι και Αύγουστο 2015»Και βεβαίως είμαστε εκτεθειμένοι εμείς απέναντι στους κτηνιάτρους.



Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Πάργας Αντώνη Νάστα, για το θέμα, ο κ. Νάστας είπε πως τα χρήματα από το τέλος για αδέσποτα δόθηκαν  στους κτηνιάτρους για τα περιστατικά που ανέλαβαν για τα  νοσήλια των σκύλων. Προφανώς ο Δήμαρχος  δεν έχει  την σωστή ενημέρωση για το θέμα. 



Ο κ. Νάστας επίσης  μας ενημέρωσε για το μέλλον του τέλους για τα αδέσποτα. Πρόθεση του είναι   στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας στις 29 Νοεμβρίου, να καταργήσει το τέλος για τα αδέσποτα.



 Ο Δήμαρχος Πάργας, θα πρέπει αφενός να αποκαταστήσει την αλήθεια για τα χρήματα των τελών δύο ετών, τι ποσά εισπράχθηκαν και αν διατέθηκαν ή όχι για τα αδέσποτα ζώα ή παραμένουν στα ταμεία του Δήμου  για να διατεθούν κάποτε , και τι θα γίνει με την εξόφληση των κτηνιάτρων, και  αφετέρου θα πρέπει ίσως να εξηγήσει  τους λόγους που θα καταργήσει το τέλος για τα αδέσποτα (40 λεπτά το μήνα), και εφόσον το κάνει να δώσει λύσεις  χρηματοδότησης για τους εμβολιασμούς, τις στειρώσεις, την τροφή και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων της Πάργας. Υπάρχει κάποια άλλη πηγή εσόδων για την φροντίδα των αδέσποτων της Πάργας;



Αξίζει επίσης να επισημάνουμε πως το Φιλοζωικό Σωματείο Πρέβεζας «Παρέμβαση Για Τα Ζώα» έχει τομέα ευθύνης τον Δήμο Πρέβεζας και όχι τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού, κάτι που σημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν έχει την δυνατότητα να  αναλάβει  και τα ζώα του Φαναρίου, παρ’ ότι στο παρελθόν έχει δυναμικά συνδράμει τις προσπάθειες των ζωόφιλων της Πάργας. Ο Δήμος Πάργας θα πρέπει να αναλάβει επί τέλους τις ευθύνες του για την προστασία και διαχείριση των αδέσποτων ζώων του. 



Πάντως προκαλεί προβληματισμό, η πρόθεση του Δημάρχου Πάργας  να καταργήσει  το τέλος  υπέρ των αδέσποτων ζώων,  την στιγμή μάλιστα που τα περιστατικά κακοποίησης  και εγκατάλειψης  αδέσποτων ζώων βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε έξαρση στην Πάργα.



Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου